Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att all offentlig upphandling skall förenas med antidiskrimineringsklausuler.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lagen om offentlig upphandling och miljökriterier.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att lagen om offentlig upphandling bör utformas så att man kan stödja det lokala näringslivet.
Miljöpartiet instämmer i stora drag med propositionens allmänna inriktning och slutsatser. På vissa punkter är det dock viktigt att förslaget förbättras.
Riksdagen bör klargöra att all offentlig upphandling ska förenas med antidiskriminiseringsklausuler. Syftet med en antidiskrimineringsklausul är att undvika att skattemedel går till företag som diskriminerar. Det blir därigenom också ett sätt att visa att diskriminering kostar. I betänkandet från den statliga utredningen Räkna med mångfald (SOU 1997:174) föreslås bl.a. att offentliga myndigheter uppmanas att i upphandling säkerställa att leverantörer inte gör sig skyldiga till brott mot gällande diskrimineringslagstiftning. Metoden att införa liknande klausuler har med framgång använts som komplement till lagstiftning i andra länder, t.ex. Storbritannien och USA.
Lagen om offentlig upphandling påstås hindra att krav ställs på att varor ska vara ekologiskt producerade, och det råder en viss förvirring om hur den praktiska hanteringen ska se ut. Flera kommuner har tagit steget och infört krav på ekologiskt producerade varor utan att det förorsakat problem. I andra kommuner har man sagt att detta inte är möjligt p g a EU-regler. I den mån LOU förhindrar intagandet av miljökriterier bör lagen ändras. Upställer EU-regler hinder för detta, bör regeringen i EU samarbetet aktivt verka för en ändring av EUs regelverk. Uttalade krav på KRAV-märkta varor kan emellertid inte vara ett kriterium, eftersom det finns flera liknande märkningar inom EU, men genom att skriva ”varor som är KRAV-märkta eller med motsvarande märkning”, alternativt ”ekologiskt producerade varor” kommer man förbi detta problem.
Det är av stor vikt att man från kommunernas och landstingens sida kan stödja det lokala näringslivet. Reglerna om offentlig upphandling bör utformas så att man kan stödja det lokala näringslivet. I en värld som alltmer präglas av internationell handel och ett näringsliv som har exportinriktningen som överordnad princip, krävs det politisk medvetenhet och vilja att styra jordbruksproduktionen mot en lokalare och mer överskådlig marknad. Vinsten med kortare avstånd mellan odlare/bonde/producent och kunderna kan räknas in på många plan.
Stockholm den 17 april 2002 |
|
Yvonne Ruwaida (mp) |