Riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med förslag om att Nämnden för offentlig upphandling och Konkurrensverket skall slås samman till en myndighet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att de krav som den upphandlande enheten ställer skall vara kopplade till och ha ett direkt samband med den upphandlade varan eller tjänsten.
I propositionen föreslår regeringen att Nämnden för offentlig upphandling även i fortsättningen ska ansvara för den statlig tillsynen av den offentliga upphandlingen. Vidare föreslås en ny regel som ger den upphandlande enheten rätt att i den tekniska beskrivningen av föremålet för upphandlingen hänvisa till kriterier för miljömärken. Det förtydligas att krav kan ställas på hur ett uppdrag i ett upphandlingskontrakt ska utföras. Direktupphandling ska få ske om värdet understiger fem prisbasbelopp. Vidare föreslås vissa förändringar vad gäller överprövning och information.
Grunden för den offentliga upphandlingen är att den ska ske i konkurrens, affärsmässigt och objektivt. Den är därmed ett utflöde av EG-direktiven om icke-diskriminering, likabehandling, transparens och proportionalitet. Syftet med upphandlingen är att inköpet av varan eller tjänsten skall ske till bästa möjliga kvalitet till lägsta möjliga pris. Rätt utförd blir upphandlingen till gagn för skattebetalarna, men också för de företag som på lika villkor kan tävla om att få leverera sina varor eller tjänster. Denna grundläggande innebörd får enligt vår mening inte tappas bort eller suddas ut. Vi anser att det är viktigt att leverantörer följer gällande lagstiftning och att den upphandlande enheten kan ställa krav så länge som dessa är kopplade till och har ett direkt samband med den upphandlade varan eller tjänsten.
Folkpartiet står fast vid den ståndpunkt som partiets representant intog i Upphandlingskommittén. Tillsynen av den offentliga upphandlingen bör infogas i Konkurrensverket. Det är angeläget att konkurrensaspekten bevakas när det gäller upphandling. Detta kan i högre utsträckning uppnås om NOU:s hittillsvarande verksamhet införs i Konkurrensverket.
Det är angeläget att grundregeln i lagen om offentlig upphandling upprätthålls om att upphandling ska ske affärsmässigt, i konkurrens och utan ovidkommande hänsyn. EG-rätten sätter normer för upphandlingens inriktning.
Regeringen föreslår att en upphandlande enhet i de tekniska specifikationerna får hänvisa till kriterier för miljömärkning om kriterierna för märket har utarbetats på grundval av vetenskaplig information. Folkpartiet anser det angeläget att långtgående miljökrav ska kunna ställas på den produkt eller tjänst som upphandlas. Att en upphandlande enhet får ställa krav på uppfyllande av kriterier för miljömärkning på det sätt som regeringen föreslår är angeläget. Även om upphandling syftar till att nå lägsta möjliga pris innebär inte detta att kvaliteten, bl.a. i miljöhänseende, behöver eftersättas. Det är fullt möjligt, och rimligt, att vid upphandling kräva god kvalitet. Vi vill samtidigt påpeka att det är angeläget att de krav som ställs är kopplade till och har ett direkt samband med den upphandlade varan eller tjänsten. Möjligheten att ställa krav får inte utnyttjas till att formulera krav som innebär en politisering av den offentliga upphandlingen. Det är viktigt att inte öppna dörren för krav som inte har med själva upphandlingen att göra. Inte minst drabbar en komplicerad upphandlingsprocess med i sammanhanget ovidkommande krav de små företagen. Följden kan bli att leverantörer i allt större utsträckning avstår från att delta i upphandlingar vilket leder till fördyringar.
Regeringen tar inte nu upp kommitténs förslag om att en kommun eller ett landsting under vissa förutsättningar ska kunna köpa varor eller tjänster från sina helägda bolag utan upphandling. Även om regeringen inte nu lägger fram förslag om en sådan möjlighet vill vi starkt markera att sådana möjligheter inte bör tillskapas. Det skulle undandra upphandling från konkurrens och främja en osund näringsmiljö.
Kommittén lade också fram förslag om att krav skulle få ställas vid upphandling om att utförandet endast skulle få överlämnas till en verksamhet som drevs utan vinstsyfte. Regeringen lägger visserligen inte nu fram något sådant förslag men har startat annan utredningsverksamhet som syftar till att omöjliggöra för normala företag att verka inom vissa områden. Vi vill med skärpa markera att krav som utestänger vinstdrivande verksamhet från att delta i viss upphandling inte kan accepteras.
Stockholm den 17 april 2002 |
|
Karin Pilsäter (fp) |
|
Lars Leijonborg (fp) |
Bo Könberg (fp) |