Motion till riksdagen
2001/02:Fi280
av Ann-Kristine Johansson m.fl. (s)

Offentlig upphandling från kooperativa företag m.fl.


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att uppmärksamma de små företagens problem vid upphandling.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om konkurrensutsättning av offentlig verksamhet.

Motivering

Statens och kommunernas policy och praxis i samband med upphandling har stor betydelse för lokala föreningar, kooperativ, stiftelser, lokala utvecklingsgrupper och liknande sammanslutningar. Av avgörande betydelse är att fastställa vilka faktiska möjligheter stat och kommuner har att specifikt främja verksamhet i sådana organisationer och av vilka skäl detta i så fall kan ske. Det handlar dels om att ge bidrag till sådan verksamhet som alternativ till att konkurrensupphandla motsvarande verksamhet, dels också möjligheterna att gynna sådana organisationer vid upphandling av viss verksamhet, företrädesvis inom områdena vård, skola och omsorg.

Om det till exempel ingår i en kommunal strategi att främja lokal utveckling och föreningsengagemang framstår det som naturligt att kommunen genom bidragsgivning skulle kunna stödja en sådan utveckling. Det saknas dock enligt vår mening tillräckligt klara principer som kan vägleda i valet mellan upphandling och olika former av bidragsgivning.

Nyligen har Upphandlingskommitténs betänkande ”Mera värde för pengarna” lagts fram. Av betänkandet framgår bl.a. att den sociala ekonomins olika utövare ofta har svårt att hävda sig i situationer då offentliga verksamheter ska konkurrensupphandlas. Det finns hinder på grund av bristande resurser och ovana att hantera förhandlingssituationer. I samma riktning pekar Kooperativa institutets rapport Äldres önskemål och behov för god livskvalité. Rapporten redovisar att den konkurrensutsättning som skett inom äldreomsorgen på senare år lett till en allt starkare koncentration till ett fåtal allt större börsnoterade vårdbolag medan mindre vårdföretag blir uppköpta eller tvingas ge upp.

Enligt vår uppfattning skall den lokala förankringen, småskaligheten och engagemanget i de små organisationerna och företagen ses som en tillgång och speciell kvalitet. Det borde därför lagstiftningsmässigt ges utrymme för att positivt särbehandla den här sortens företag vid offentlig upphandling. Av det ovan nämnda betänkandet framgår det att det i vissa av EU:s medlemsländer förekommer och att det dessutom godtagits av EU-domstolen genom det s.k. Sodemaremålet.

Vi anser således att de småskaliga företagens och organisationernas problem vid konkurrensupphandlingar bör speciellt uppmärksammas så att de speciella kvaliteter som de besitter inte går förlorade utan tvärtom kan främjas.

Stockholm den 4 oktober 2001

Ann-Kristine Johansson (s)

Marianne Carlström (s)

Kent Härstedt (s)

Helena Zakariasén (s)