Motion till riksdagen
2001/02:Fi245
av Marianne Carlström (s)

Hyressättningen för Akademiska Hus


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om tydligare utformning av riktlinjerna för hyressättning för Akademiska Hus, vad avser placeringsfastigheter jämfört med ändamålsfastigheter.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ändamålsfastigheter även bör avse de sammanhållna områden som hyrs ut till högskolor och universitet och från vilka avflyttning inte kan ske utan menlig inverkan på högskolans eller universitetets utbildningsverksamhet.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om principerna för den hyra som bör gälla för ändamålsfastigheter.

Motivering

I december 1991 beslutade riksdagen om nya riktlinjer för den statliga fastig­hetsförvaltningen. I december 1992 beslutade riksdagen bl a att huvuddelen av universitets- och högskolefastigheter skulle överföras till en särskild fastighets­koncern, d.v.s. Akademiska Hus AB.

I proposition 1991/92:44 angavs att det bestånd av fastigheter som skulle över­föras till Akademiska Hus kunde bestå av såväl placeringsfastigheter, d.v.s. van­liga kontorsfastigheter, som s.k. ändamålsfastigheter, d.v.s. byggnader som har liten alternativ användning, och som har skräddarsytts för sitt ändamål, varför hyresgästen inte har några möjligheter att skaffa lämpliga alterna­tiva lokaler. När det gäller ändamålsfastigheter skall Akademiska Hus inte använda en marknads­anpassad hyressättning utan avkastningen av dessa fastigheter skall täcka kapi­talkostnaderna under en byggnads livslängd, vartill kommer skälig avkastning på eget kapital, d.v.s. en självkostnadshyra.

Akademiska Hus begär numera hyreshöjningar som ligger i storleksordning 12% för äldre befintliga lokaler. Dessa hyreshöjningar begärs sam­tidigt som Aka­demiska Hus kapitalkostnader väsentligen minskat på grund av det allmänna ränteläget. De hyreshöjningar som krävs baseras på en marknadsanpassning av hyrorna och motsvaras inte av ökade kapitalkostnader eller ökade drifts- och under­hållskostnader. Vid en bedömning av Akademiska Hus vinst­utveckling, bl.a. Akademiska Hus i Göteborg AB, framgår att avkastningen före avskriv­ningar och finansnetto ligger på en betydligt högre nivå än som gäller för andra fastig­hetsbolag, t.ex. Platzer, Wallenstam, Castellum, Hufvudstaden, Framtiden m fl.

När det gäller Akademiska Hus hyressättning avseende lokaler för högskolor och universitet måste beaktas att miljöerna i sig kräver att verksamheterna kan hållas ihop i lämpliga enheter, så att undervisning och forskning kan bedrivas i nära gemenskap och med den samverkan som krävs och ger viktiga synergi­effekter. KTH i Stockholm och Chalmers i Göteborg erbjuder sådana samman­hållna campusområden och verksamheterna kan således inte flyttas ut och splittras utan mycket menliga återverkningar på utbildningen och forsk­ningen.

Härav följer också att högskolor och universitet inte kan låta upp­säg­ning av vissa hyresavtal leda till avflyttning. Vi kan inte heller finna att det överensstämmer med Akademiska Hus ändamål och verksamhet att säga upp högskolor och universitet till avflyttning, för att hyra ut lokalerna till kommersi­ell verksamhet.

Hyressättningen kan därmed inte följa utvecklingen på en kon­kurrensutsatt hyresmarknad, och detta har inte heller varit avsikten när Aka­demiska Hus erhöll sitt förvaltningsuppdrag.

Följaktligen framstår det också som föga meningsfullt att bedriva sedvanliga medlingsförhandlingar i hyres­nämnd för det fall parterna har olika uppfatt­ning beträffande hyressättningen. Hyresnämnderna har således till uppgift att pröva och uttala sig om marknads­hyror på en konkurrensutsatt marknad. Hyressättning enligt de kri­terier som gäller för ändamålsfastigheter faller utanför ramen för hyresnämn­dernas med­lingsverksamhet.

Från regeringens sida har framhållits att samhället måste satsa på un­dervisning och inte minst på den högre utbildningen. Informations- och kun­skapssamhället ställer mycket stora krav på högre utbildning. Samhället blir alltmer komplext och detta leder till ökade krav på specialistkunskaper. All er­farenhet talar för att grundutbildning och forskarutbildning skall bedrivas med nära kontakt mellan angränsande specialområden.

När det gäller de tek­niska högskolarnas lokaler, har dessa oftast en sådan tek­nisk utformning att alternativ användning knappast kan komma ifråga. Bygg­naderna kräver utomordentligt höga investeringar för att anpassas för andra ändamål. För dessa fastigheter gäller i synnerhet att de måste ses som ända­målsfastigheter.

När det gäller universitetens och högskolornas ekonomiska situation kan kon­stateras att dessa får reellt minskade resurser samtidigt som kost­naderna ökar. Svårigheterna accen­tueras ytterligare genom att den hittillsvarande statliga forskningsfinansieringen arbetat med alltför låga schablonberäkningar, bl a för lokalkostnader med åtföljande urgröpning av verksamhetens basresurser. Lo­kalerna är en kritisk faktor i verksamhetsutvecklingen och det är nöd­vändigt att lokalkostnaderna hålls på en rimlig nivå, samtidigt som det åligger universi­teten och högskolorna att utnyttja lokalerna på ett kostnadseff­ektivt sätt.

Mot bakgrund av vad ovan angivits framstår det som utomordentligt angeläget att regeringen utarbetar närmare riktlinjer vad beträffar gränsdragningen mel­lan placeringsfastigheter och ändamålsfastigheter.

Gränsdragningen skall inte endast göras på grund av byggna­dernas tekniska utformning utan också med hänsyn till geografiskt samlat läge, alter­nativa möjligheter till uthyrning samt hyres­gästens behov av lokalerna med den speciella utformning som föreligger. Där­till kommer frågan om högskolornas respektive universitetens möjlighet att kunna skaffa alternativa lokaler med bibevarande av erforderlig samverkan mellan utbildning, forskning och olika specialistområden.

Stockholm den 25 september 2001

Marianne Carlström (s)