Motion till riksdagen
2001/02:Fi230
av Olle Lindström (m)

Bensin- och fordonsskatt


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en sänkning av bensinskatten med 2 kr.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sänkt fordonsskatt på dieselbilar.

Motivering

Den höga bensinskatten slår hårt mot alla som bor där allmänna kommunikationer inte kan användas för de transporter som är nödvändiga.

Då bensinskatten är hög och totalpriset på bensinen är högt, slår detta hårt mot alla hushåll, främst då i glesbygdsområden. I Norrland finns många hushåll som inte klarar sig utan bil och det finns många bevis på att många hushåll tvingas ha två bilar för att klara sina vardagliga transporter. Det går att finna ett samband med problemen på landsbygden med omfattande avfolkning och högt bensinpris.

Punktskatterna tillkom för att betala statens kostnader för den vara eller verksamhet som beskattas. Nu används mer än hälften som regleringspost i statskassan. Sveriges bilister betalar i dag 70 miljarder kronor till staten, medan endast 15 miljarder kronor används till våra vägar.

De senaste årens kraftiga skattehöjningar på bilismen drabbar glesbygden särskilt hårt. Avsaknaden av kollektivtrafik innebär att bilen är enda transportmedlet till arbetsplatsen, daghemmet, idrottsanläggningen, varuinköpen och övriga sociala arrangemang. Många familjer med behov av två bilar kör tre tusen till fem tusen mil per år. Det har blivit så kostsamt att ta sig till jobbet att en arbetslös som blivit erbjuden anställning några mil från bostaden inte har råd att ta jobbet. Det är därför nödvändigt att sänka bensinskatten med minst två kronor.

Ett hushåll i Norrland använder i princip dubbelt så mycket bensin och har därmed dubbelt så höga kostnader som ett genomsnittligt svenskt hushåll. Den försämrade vägstandarden är ytterligare en ekonomisk belastning på trafikanterna i glesbygden.

En bensinskattesänkning är direkt avgörande för människors möjligheter att bo och arbeta i de glest bebyggda områdena i Norrland.

Den höga fordonsskatten på dieselbilar är omotiverad. När den höga skatten infördes var motivet att jämställa kostnaderna mellan diesel- och bensindrivna bilar. Eftersom priset på dieselbränslet var väsentligt lägre chockhöjdes fordonsskatten på dieselbilarna.

Ytterligare ett motiv var att dieselmotorerna hade en större negativ miljöpåverkan. En utredning genomförd av Vägverket visar dock att det inte är någon märkbar skillnad mellan den dieseldrivna och den bensindrivna bilen.

I dag är dieselbränslet i stort sett lika dyrt som bensinen och därför bör fordonsskatten sänkas till samma nivå som gäller för bensinbilen.

Stockholm den 3 oktober 2001

Olle Lindström (m)