Riksdagen beslutar att för verksamhetsåret 2001 inte göra någon extra utdelning från Riksbanken till staten utöver gällande principer för vinstdisposition.
Riksbanksfullmäktige har i sitt förslag till disposition av Riksbankens vinst för räkenskapsåret 2001 föreslagit att 7,3 miljarder inlevereras till statsverket i enlighet med vinstdispositionsprincipen. Därutöver föreslår en majoritet i riksbanksfullmäktige att en extra inleverans om 20 miljarder kronor från Riksbanken till staten ska genomföras. Mot bakgrund av att det samlade resultatet före utdelning till staten enbart uppgår till drygt 19 miljarder framstår extrautdelningen som magstark, eftersom den extra utdelningen tillsammans med den ordinarie inleveransen minskar Riksbankens eget kapital med drygt 8 miljarder.
Riksbanksfullmäktige utgår i sitt förslag till beslut från att den sedan år 1988 tillämpade vinstdispositionsprincipen kommer att tillämpas för 2002 och fortsättningsvis. Mot bakgrund av att en given förutsättning för den extra utdelning som genomfördes för räkenskapsåret 2000 var att det också var frågan om en engångsåtgärd, och att den gällande vinstdispositionsprincipen i framtiden skulle tillämpas utan extra utdelningar, är riksbanksfullmäktiges uttalande efter denna nya extrautdelning utan värde.
I samband med den förra engångsutdelningen, som beslutades av ett enigt riksbanksfullmäktige, uttalade fullmäktige att frågan om hur stort Riksbankens eget kapital bör vara handlar om ”svåra avvägningar där behovet av stabilitet och trovärdighet i Riksbankens verksamhet bör vara det som väger tyngst”.
Förslaget om en extra utdelning på 20 miljarder strider mot den rekommendation direktionen gjort med utgångspunkt från Riksbankens balansräkning och behov av eget kapital. Direktionen menar att storleken på det belopp som delas ut kommer att få återverkningar på Riksbankens finansiella ställning, vilket i förlängningen också påverkar möjligheten att klara förluster i samband med givande av nödkrediter. Direktionen konstaterar: ”Skall den nuvarande beredskapen upprätthållas bör ingen extra utdelning göras.” Mot den bakgrunden är det inte troligt att det är behovet av stabilitet och trovärdighet i Riksbankens verksamhet som vägt tyngst när nu en majoritet i fullmäktige föreslagit att ytterligare en extrautdelning skall genomföras. Snarare är det behovet av att täcka underskott i statens budget som vägt tungt.
Sammantaget finns det mycket som pekar på att den föreslagna extrautdelningen påverkar Riksbankens självständighet och styrka negativt. Just den självständighet och styrka som visat sig så viktig i Riksbankens framgångsrika inflationsbekämpning. Riksdagen bör besluta att för verksamhetsåret 2001 inte göra någon extra utdelning från Riksbanken till staten utöver gällande principer för vinstdisposition.
Elanders Gotab, Stockholm 2002
Stockholm den 8 mars 2002 |
|
Lena Ek (c) |
|
Rolf Kenneryd (c) |
Rigmor Stenmark (c) |
Eskil Erlandsson (c) |
Agne Hansson (c) |