Motion till riksdagen
2001/02:Fi216
av Marie Engström m.fl. (v)

Etiska regler vid statligt ägande


1 Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av etiska regler i statens ägarpolitik.

2 Bakgrund

Staten är i dag en stor aktör på den finansiella marknaden, dels via AP-fondernas innehav av noterade aktier och obligationer, dels via de noterade innehaven i den statliga bolagssfären. Regeringens övergripande mål för före­tag med statligt ägande är att de skall skapa värde och i förekommande fall se till att uttryckta samhällsintressen infrias. Enligt en skrivelse från regeringen (2000/01:120) har Regeringskansliet tre verktyg till hands för att nå sina mål. Det handlar om en hög nivå på rapportering, att öka fokus på kärnverksamhet samt om effektiva styrelser. Dessutom finns en viss policyinriktning som till exempel tar upp möjligheten att påverka företagens miljöarbete och att könskonsekvensanalyser bör ingå i bolagens verksamhet.

3 Aktiehandel

Svenska staten är delägare i OM-Gruppen och har en representant i OM-Gruppens styrelse. Svenska staten har därmed intressen i såväl Stockholmsbörsen som i den elektroniska aktiebörsen Jiway. Aktiebörsen Jiway har sedan november år 2000 varit ett joint venture-företag mellan OM och investmentbanken Morgan Stanley. Morgan Stanley har nyligen lämnat samarbetet.

Det har uppdagats att det på den elektroniska aktiebörsen Jiway har handlats aktier i pornografiska bolag utan några restriktioner. Stockholmsbörsen däremot avvisar i regel handel med den typen av aktier eftersom bolagen måste uppfylla vissa krav för att bli accepterade. Bolag som handlats på den elektroniska aktiebörsen Jiway har varit listade på andra börser där krav av den här typen uppenbarligen inte alls är lika höga.

Staten är en stor aktör både som placerare på den finansiella marknaden och som delägare i finansiella handelsplatser. Delar av statens ägarpolitik finns beskriven ovan. Det är nödvändigt att staten ser över och utarbetar mer precisa etiska regler som syftar till att staten mer uttryckligt inte skall förknippas med företag som till exempel kan ha samröre med våld, droger, prostitution, barnarbete eller undermåliga arbetsförhållanden. Det gäller när staten direkt eller indirekt agerar som placerare via t.ex. PPM och de fonder som finns där, men även som delägare i finansiella handelsplatser. Det är också viktigt att staten genom sitt ägarskap/delägarskap aktivt påtalar vikten av att man gör etiska ställningstaganden och handlar därefter. Som i fallet ovan kan det lämpligen ske genom statens representant i styrelsen. Vad som ovan anförs bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 1 oktober 2001

Marie Engström (v)

Ingrid Burman (v)

Ulla Hoffmann (v)

Siv Holma (v)

Kalle Larsson (v)

Camilla Sköld Jansson (v)

Gunilla Wahlén (v)