Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att PSAB genast bör upphöra med att tillhandahålla värdetransporter på marknaden.
Den skattesubventionerade näringsverksamheten har lett till att konkurrensen mellan privat näringsverksamhet och statliga bolag har snedvridits till de privata näringsidkarnas nackdel. Såväl i riksdagen som i den allmänna debatten har ifrågasatts om utvecklingen av den statliga näringsverksamheten är förenlig med konkurrenslagens bestämmelser.
Företrädare för Konkurrensverket har uppgivit att verket ofta får samtal från förtvivlade företagare som utsätts för illojal konkurrens från offentliga organ, vilka upplevs ha enorma finansiella muskler. Konkurrensverket accepterar inte sammanblandningen av myndighetsutövning och producentverksamhet på en konkurrensutsatt marknad.
Jag anser att staten, kommuner och landsting skall avveckla den näringsverksamhet de bedriver eller sälja denna till den privata sektorn. Detta gäller oavsett om näringsverksamheten sker i bolags- eller förvaltningsform. En sådan förändring kommer att ta tid, dels beroende på omfattningen av näringsverksamheten, dels beroende på den politiska viljan hos regeringen. Det är därför viktigt att genom ändrade lagar och regler se till att skadeverkningarna av den statliga näringsverksamheten omedelbart begränsas.
En allt större del gäller den offentliga sektorns ohämmade expansion på den öppna marknaden, hur skattesubventionerade statliga bolag med dumpade priser konkurrerat ut privata företagare.
Offentlig verksamhet har ofta inte anpassat sin kostnadsredovisning till vad som krävs i en konkurrenssituation. Det är vanligt att olika verksamheter drivs integrerat inom samma förvaltning eller bolag. Risken är då påtaglig för att den konkurrensutsatta delen subventioneras av den icke konkurrensutsatta verksamheten.
Det senaste exemplet på hur en skattesubventionerad näringsverksamhet ger sig ut på en redan fungerande marknad är Pengar i Sverige AB, PSAB, som nu börjat med värdetransporter. PSAB är ett helägt dotterbolag till Riksbanken och gick med ca 200 miljoner kr i förlust förra året.
Detta leder till att PSAB konkurrerar med en redan befintlig verksamhet som tillhandahåller denna tjänst. Övriga värdetransportföretag, som har vinstkrav på sig, blir nu utsatta för en snedvridande konkurrens. Detta är ett ganska talande exempel på hur man med skattepengar försöker att tillhandahålla en tjänst som redan existerar.
Riksbanken bör genast, genom sitt dotterbolag PSAB, upphöra med att driva värdetransportföretag och i stället ägna sig åt kärnuppgifterna: värna penningvärdet, främja ett säkert och effektivt betalningsväsende, sedel- och myntutgivning och förvalta guld- och valutareserven.
Stockholm den 25 september 2001 |
|
Henrik Westman (m) |