Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att sambeskattningen av förmögenhet för äkta makar upphör 2002.
Flera instanser anser att sambeskattningen av förmögenhet för makar bör upphävas, däribland Riksskatteverket, vars synpunkter bör väga tungt i detta sammanhang. 1990 remissbehandlades förmögenhetsbeskattningen. De flesta remissinstanser svarade att de föredrog särbeskattning framför sambeskattning, men ingen förändring har skett.
Historiskt infördes förmögenhetsskatt 1920, och 1947 sambeskattning av förmögenhetsskatt. Under 1970- och 1980-talen har flera beslut fattats av riksdagen i syfte att uppnå ekonomisk jämställdhet mellan könen, men kvar finns sambeskattning av förmögenhet. 1971 beslutades om särbeskattning av arbetsinkomsten, 1980 avskaffades äkta make-prövning för studiemedel och 1987 beslutades om särbeskattning av kapitalinkomst.
Sverige var det första land som skrev under FN:s kvinnodiskrimineringskonvention den 7 mars 1980. Det är nu dags att ta steget fullt ut och stifta lagar som innebär att Sverige lever upp till kvinnodiskrimineringskonventionen och slopar kvarstående hinder för ekonomisk jämställdhet. En viktig fråga för att uppnå jämställdhet är de ekonomiska villkoren för kvinnor och män.
2002 är det dags att ta ytterligare ett steg på vägen mot ekonomisk jämställdhet och slopa sambeskattningen av förmögenhet. Vad består det logiska i att förmögenhet skall sambeskattas medan inkomster av lönearbete och kapital särbeskattas? Finansministern har under det gångna riksdagsåret envist upprepat att tiderna nu är goda och att det är dags för socialdemokratin att genomföra reformer. Statsministern har uttalat att han är feminist. Ett utmärkt exempel på lämpliga reformer för att bekräfta att regeringen verkligen menar vad den säger är att slopa sambeskattningen av förmögenhet för äkta makar.
Stockholm den 20 september 2001 |
|
Margareta Cederfelt (m) |