Riksdagen avslår proposition 2001/02:95 i dess helhet.
Regeringen föreslår ett tillfälligt sysselsättnings- och nyanställningsstöd till kommuner och landsting för 2002. Avsikten med detta är att kommuner och landsting skall ges möjlighet att upprätthålla sysselsättningen och tidigarelägga nyanställningar. Därigenom hoppas regeringen kunna motverka en ökning av arbetslösheten. För att upprätthålla konkurrensneutralitet menar regeringen att stödet även skall beräknas på 50 procent av kostnaden för den verksamhet som kommunen köper in av andra producenter.
Vi ifrågasätter skarpt denna typ av tillfälliga, och ur konkurrenssynpunkt snedvridande, stöd. Det har tidigare visat sig att kommunerna för att ”komma över” så mycket stöd som möjligt ofta handlar irrationellt och oöverlagt. På sikt innebär detta tillfälliga stöd ökade kostnader, i stället för minskade, för kommunen.
Vi ifrågasätter även den utmålade konkurrensneutraliteten. De verksamheter som bedrivs av entreprenörer för kommuners räkning är ofta extremt personalintensiva. Därför torde det vara en grov underskattning att sätta personalkostnaden till 50 procent av totalkostnaden.
Det föreliggande förslaget innebär en stor risk för att kommuner, i stället för att köpa upp tjänster på entreprenad, kommer att ta över dessa i egen regi. Ur framför allt ett regionalpolitiskt perspektiv vore detta förödande. Många småföretagare i landsorten är ofta nästan helt beroende av de offentliga uppdragsgivarna. Regeringens proposition är därför ett hot mot småföretagsverksamheten.
Stockholm den 28 februari 2002 |
|
Jan-Evert Rådhström (m) |
Elizabeth Nyström (m) |