Motion till riksdagen
2001/02:Fi1
av Karin Pilsäter m.fl. (fp)

med anledning av skr. 2000/01:131 Redovisning av AP-fondernas verksamhet år 2000


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om analys av effekterna på den svenska valutakursen av omstruktureringar av AP-fondernas portföljer.

  2. Riksdagen beslutar att Sjätte AP-fondens nuvarande direktiv och placeringsregler upphör och att fonden fullt ut inordnas i buffertfondssystemet, med samma direktiv och placeringsregler. Detta bör ske genom en samordning med Andra AP-fonden.

Motivering

Allmänna pensionsfonden har som en följd av fempartiuppgörelsen om det reformerade pensionssystemet omorganiserats till Första till Fjärde AP-fonderna samt Sjunde AP-fonden. Första till Fjärde AP-fonderna utgör buffertfonder inom fördelningssystemet medan Sjunde AP-fonden tillhör premiereservsystemet. Folkpartiet står givetvis bakom samtliga de punkter som ingår i denna uppgörelse, även om den i vissa delar skulle sett annorlunda ut om vi fått utforma förslagen helt själva. Sammantaget är detta dock en bra lösning och det är angeläget att breda överenskommelser ligger till grund för vårt pensionssystem.

Som framgår av skrivelsen har fondernas nya uppgifter givit anledning till ett omfattande analysarbete för att formulera de närmare målen för förvaltningen. Som också framgår av skrivelsen är detta arbete inte avslutat. Nya överväganden i olika avseenden kan komma att krävas. De fyra första fonderna har inte offentliggjort sina normalportföljer vilket omöjliggör en fullständig utvärdering. Både metoder för och bedömning av vilka faktorer som kan behöva beaktas kommer att behöva utvecklas.

Uppmärksamhet har under senare tid riktats mot den svaga utvecklingen av den svenska kronkursen och som en förklaring har framförts att AP-fondernas omstrukturering av sina portföljer mot ett större innehav av ut­länds­ka tillgångar kan vara en del av förklaringen. Detta avser främst 2001. Men regeringen bör nu genomföra en analys av vad AP-fondernas portfölj­omläggningar har betytt och potentiellt kan betyda för valutakursutvecklingen. Detta bör ges regeringen till känna.

Sjätte AP-fonden som av regeringen numera räknas som en buffertfond inom fördelningssystemet ingår inte i pensionsuppgörelsen. Denna fond startade som en främmande fågel i systemet, med helt andra uppgifter som riskkapitalfond, med viss inriktning mot små och medelstora företag. Denna in­riktning, som var ett av de skäl som ursprungligen framfördes som ett argument för fonden, har knappast kommit att prägla verksamheten: Endast 20 % av kapitalet är placerat i onoterade aktier.

Den typ av såväl regionala som näringspolitiska hänsyn som de politiska tillskyndarna har förväntat sig har inte präglat fondens numera uppbyggda verksamhet. Folkpartiet anser att staten inte bör bedriva näringspolitik genom att pensionspengar förvaltas på detta sätt. Pensionspengarna ska förvaltas i enlighet med de riktlinjer som fastställts för Första till Fjärde AP-fonderna. Något annat uppdrag ska inte finnas inom pensionssystemet eller med användande av pensionskapital.

Sjätte AP-fondens kapital ingår i det totala belopp som buffertfonderingen ska omfatta. Sjätte AP-fonden bör därför helt och fullt inordnas i buffertfondssystemet, genom att dess nuvarande direktiv och placeringsregler ersätts av direktiv och placeringsregler för Första till Fjärde AP-fonden. Det bör övervägas i vilken form samordning med Andra AP-fonden (vilken också har säte i Göteborg) ska ske. Första till Fjärde AP-fonden kan enligt riktlinjerna placera upp till 5 % eller omkring 25 miljarder kronor vardera i onoterade bolag. Den kunskap och kompetens som idag finns samlad på Sjätte AP-fonden liksom de hittills gjorda placeringarna skulle givetvis utgöra en synnerligen god grundplåt i uppbyggnaden av verksamhet, lämpligen i anknytning till Andra AP-fonden. Detta innebär att Sjätte AP-fondens verksamhet bibehålls men ett utlandsmandat tillförs, enligt riktlinjerna för buffertfondernas uppdrag. Detta bör ges regeringen till känna.

Den senaste tiden har diskussioner om AP-fondernas allmänna placeringshållning startat. Statsministern själv har uttalat sig till förmån för att man kan behöva studera en mera ”blå-gul” hållning. Vi avvisar självfallet alla försök att ensidigt och i efterhand ändra placeringsreglerna för AP-fonderna. Uppdraget till AP-fonderna är att få bästa möjliga avkastning till lägsta risk. Detta är det bästa för framtida pensioner.

Stockholm den 21 september 2001

Karin Pilsäter (fp)

Bo Könberg (fp)

Lars Leijonborg (fp)