Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om helikopterverksamhet vid Säve.
Försvarsmakten (FM), Rikspolisstyrelsen (RPS) och Västra Götalands Regionens (VGR) ambulanshelikopterverksamhet skulle i ett ”sambruksprojekt” inhysas i en hangar med egna och gemensamma utrymmen. Syftet var att få synergieffekter i form av lägre kostnader genom att samordna vissa gemensamma funktioner (reception, samband, drivmedel m m) och av erfarenhets/kunskapsutbyte.
Detta bejakades av alla inblandade parter och FM skulle stå för projektering och byggnation. De olika myndigheternas behov i form av tidsaxlar, utrymmen och tillgänglighet formaliserades till ett gemensamt behov som blev klart i maj 2001. Beslut om byggnation skulle tas i juni eftersom RPS behövde komma in i en ny hangar till årsskiftet 2002–2003.
Beslutet lades dock på is av FM, vilket innebär att RPS nu bygger en ny hangar på andra sidan fältet. VGR:s behov kommer att tillgodoses med en tillfällig lösning i FM:s lokaler tills ny hangar byggs.
Detta tycks för de flesta såsom en, minst sagt, icke helt optimal lösning.
Här kan starkt ifrågasättas om Försvarsmakten följer politiskt fattade beslut. Frågan har ställts många gånger och svaren varierar från att det är FM som bestämmer till att FM tolkar besluten fel.
Personalen accepterar förändringar både mot ett SAR Centrum (Search and Rescue) och fortsatt verksamhet med ett allsidigt förband som löser uppgifter som idag. Vad man dock kräver är att det tydligt går att se kopplingen mellan fattade beslut i Sveriges riksdag och Försvarsmaktens inriktning. Detta är inte fallet i dag.
Säve är en utmärkt plats att utbilda värnpliktiga (VPL) på, eftersom övningsterräng för soldater, fordon och skjututbildning finns på området. Enligt den nuvarande planen skall VPL ej utbildas eller finnas kvar efter 2005.
Grundutbildningen av VPL upphörde tredje kvartalet 2001 med påföljden att VPL rycker in på Berga utanför Stockholm och senare fördelas till bl.a. Säve. Antalet VPL har minskat, vilket innebär att andra funktioner såsom matsal, instruktörer och stödfunktioner reduceras eller försvinner. Endast en liten del av VPL från regionen gör sin värnplikt i ”närområdet”, vilket innebär att många gör dyra resor till andra orter och får en kanske inte helt positiv syn på FM och skyldigheten att göra värnplikten.
Utbildningen på Säve behöver nödvändigtvis inte vara kopplad till helikoptersystemet, utan kan vara t.ex. stadsskytteförband eller någon annan form av förband för t.ex. internationell tjänst.
VPL är grunden för rekrytering till FM. Skulle den grunden försvinna helt från Säve, ser vi inte hur rekrytering skall ske mot framtidens behov. Varför inte låta VPL göra sin tjänst nära hemmet och utnyttja den utmärkta plattform som Säve utgör?
Säve var den enda flygflottilj som hade alla sina flygmaskiner i bergshangarer. Detta innebär att det idag finns stora utrymmen i avfuktade berg som står tomma. Dessa skulle med fördel kunna användas som förvaringsplats för FM:s och andra myndigheters förhandslagrade materiel för snabba insatser. Tillgången till flygplatser och närheten till Nordens största hamn samt övriga funktioner (vägar, järnvägar) gör att vi ser Säve som en resurs för lagring av materiel, som snabbt kan transporteras med lämpligt transportmedel till platsen för insats. Det är ett stort slöseri med resurser att inte använda Säves alla tillgångar, såväl som helikopterbas, som utbildningsplattform för värnpliktiga samt för lagring av viktig materiel.
Stockholm den 5 oktober 2001 |
|
Eva Flyborg (fp) |
Kenth Skårvik (fp) |