Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av räddningstjänstlagen beträffande brandskydd för medeltida kyrkor.
Våra medeltida kyrkor kan idag inte användas för stora familjehögtider såsom dop, konfirmation, bröllop eller begravning, om besökarantalet är större än 40–50 personer. I många fall samlas cirka 100 personer till många av dessa högtider. Samma inskränkning gäller även för andra kyrkliga förrättningar. Detta på grund av att nuvarande brandskyddsregler ställer dessa krav.
Det är inte rimligt att jämföra medeltida kyrkobyggnader med moderna lokaler och därmed ha samma bestämmelser som för bygdegårdar, församlingshem, varuhus, restauranger o.s.v. där risken för brandspridning torde vara betydligt större än i dessa medeltida kyrkor, oftast uppbyggda i sten.
Det måste vara möjligt att skilja på nybyggnation och de gamla medeltida kyrkorna. Kyrkorna har alltid varit en plats för människor att fira sina högtidsdagar, och de fyller fortfarande det stora behovet. Om man inte i framtiden kan bruka dessa kommer de att bara bli museer och på så sätt även kosta samhället underhållspengar, eller så förfaller de. Byggnader med stort kulturellt värde kan riskera att förstöras eller helt försvinna.
Nuvarande brandskyddsbestämmelser kräver stora ingripanden i kyrkorummet för att ta upp nya dörröppningar i händelse av en utrymning. Det är åtgärder som inte står i proportion varken till hur kyrkan har använts förr eller till de kostnader som detta medför. Givetvis skall det finnas regler för utrymning av kyrkan, men det kan inte ha varit intentionerna med lagstiftningen att omöjliggöra användningen av kyrkorummet eller kräva så stora ombyggnader att kulturellt värdefull miljö väsentligt förändras. Om man tvingas vidta förändringar innebär det förstörande ingrepp på sakristian, koret eller gamla målningar. Följden blir att kyrkan inte används.
Det bör vara möjligt att utforma brandskyddsregler som tar hänsyn till kyrkorummet i de medeltida kyrkorna. En översyn måste göras av brandskyddsregler för våra medeltida kyrkor.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Rigmor Stenmark (c) |
Birgitta Carlsson (c) |