Motion till riksdagen
2001/02:Fö259
av Ola Rask m.fl. (s)

Försvarets anläggningar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att statligt ägd mark ej kan försäljas om berörda intressenter (kommuner, landsting, stiftelser, länsstyrelser m.m.) kan använda marken för annan allmännyttig verksam­het.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om gällande förvaltning och avgifter för nyttjande av statlig mark.

Motivering

Den statligt ägda mark i Sverige som förvaltande myndighet/verk inte längre behöver för egen verksamhet skall enligt dagens direktiv försäljas till marknadsvärde. Vid stora verksamhetsförändringar – som nu t.ex. inom försvaret – kan detta innebära att stora markområden och anläggningar, som skulle kunna nyttjas till gagn för rörligt friluftsliv och utveckling av turismnäring, riskerar att också fortsättningsvis vara stängda för en större allmänhet.

I Norge har Stortinget beslutat, att sådan mark ej får försäljas innan myndigheten frågat kommun eller annan samhällsinriktad organisation om de önskar använda marken. I de fall behov finns överförs marken internt inom staten, med staten fortfarande som ägare, men med annan användare.

Den norska modellen skulle vara utmärkt även i Sverige. T.ex. skulle detta innebära att den mark som Försvarsmakten inte längre behöver prövas för annan allmännyttig verksamhet innan beslut om försäljning att tas.

I hela landet finns i dag många försvarsanläggningar som inte längre behövs för försvaret av landet, både i skärgårdsområdena i Stockholm och Bohuslän liksom efter kuststräckor längs öst- och sydkusten samt i inlandet. Vid beslut om att försvaret inte längre behöver anläggningarna lämnas de till Fortifikationsverket för försäljning till marknadsvärde.

Marknadspriserna i framförallt kustområdena ger i dag inga skärgårdsbor möjlighet att förvärva marken för bostads- eller näringsverksamhet. Det är också tveksamt att staten säljer ut dessa områden och privatiserar denna typ av allmänt ägd mark innan prövning skett gentemot andra angelägna samhällsmål, såsom naturvårdsskäl, utveckling av friluftsliv och turism.

Ändrade riktlinjer enligt motionens förslag ger samhällsekonomisk nytta genom fler arbetstillfällen inom flera näringsgrenar (handel, transport m.m.) samt minskade kostnader för t.ex. arbetslöshet.

Förslag

Vi föreslår att sådana områden med staten som ägare förvaltningsmässigt överförs till stiftelser som Skärgårdsstiftelsen alternativt kommuner och landsting. Förvaltningsupp­draget bör innebära ett helhetsansvar omfattande ledning, skötsel, vård, reparationer samt uthyrningsverksamhet.

Behöver försvaret nyttja anläggningarna viss tid eller delar av året re­gleras detta i särskilda hyresavtal. Under övrig tid kan marken och anläggningarna användas för rekreation, naturvård, vandrarhem, läger­verksamhet m.m. Flera av dessa marker kan även användas för byggande av åretruntbostäder för uthyr­ning till skärgårdsbor.

För försvarets del innebär det att man även fortsättningsvis har tillgång till områdena/anläggningarna men till en lägre kostnad. För skärgårds-, kust- och inlandsområdena ger det människor större möjligheter att utveckla sin hembygd med nya näringsgrenar inom främst turismområdet.

Stockholm den 4 oktober 2001

Ola Rask (s)

Sinikka Bohlin (s)

Berndt Sköldestig (s)

Christer Skoog (s)

Lennart Nilsson (s)