Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om meritvärdering av militärtjänstgöringen.
Den allmänna värnplikten i Sverige står inför en genomgripande förändring. Oavsett vilken modell som väljs för framtida utbildning av unga män och kvinnor, så torde antalet som kallas till och genomgår utbildning inte uppgå till det antal som varit fallet tidigare, då alla unga män kallades till tjänstgöring.
Inte minst mot denna bakgrund är det viktigt att de som genomför militär utbildning får tillgodoräkna sig utbildningens meritvärde vid ansökan till högskolan samt som en merit i arbetslivet.
Den ledarskapsutbildning som bibringas reserv- och värnpliktsbefäl är unik och är självfallet en stor tillgång för den enskilde under hans eller hennes fortsatta karriär i arbetslivet.
En annan väsentlig utbildning med bäring på arbetslivet är de tekniska och fordonstekniska kunskaper som värnpliktiga tillgodogör sig under sin värnplikt.
Utöver detta ger militärtjänstgöringen en mängd kunskaper och färdigheter som social träning, sjukvårdsutbildning och förmåga att hantera skiftande händelseförlopp.
Sammantaget finns därför goda förutsättningar att sammanställa dessa erfarenheter, möjligen med komplettering av nuvarande utbildningsplaner, och ge de olika utbildningslinjerna för militärtjänsten ett meritvärde för framtida användning.
Stockholm den 29 september 2001 |
|
Roy Hansson (m) |