Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att beslutet om att lägga ned F 16 bör omprövas.
Allt fler inser att beslutet om flygskolan som togs i riksdagen i våras var felaktigt. Det föregicks av en rad märkliga turer. Ärendet manglades länge i försvarsutskottet innan någon kom på idén att låta ÖB ange färdriktning. När så ÖB kom med sin utredning och sitt förslag innehöll det F 21 i Luleå, F 16 i Uppsala, F 7 i Såtenäs och F 17 i Ronneby och en nedläggning av F 4 i Östersund. ÖB:s uppgift var att formulera vad som är bra för försvarets förmåga, inte att ta ställning till regionalpolitiska aspekter. Så grep sig försvarsutskottet verket an. Då rök allt vad försvarspolitik heter. Omsorgen om försvarets ekonomi kastades också överbord. Upplands Flygflottilj, som försvarsministern och ÖB varit överens om skulle vara navet i flygvapnet, blev av med allt.
Hur är då läget nu i september 2001? Det verkar inte kunna bli någon sammanslagning av försvarets flygutbildningar, vilket var Försvarsmaktens mål. I stället lutar det mot ännu värre uppsplittring än nu sedan riksdagen stoppat planerna på en sammanhållen flygskola i Uppsala. Riksdagens försvarsutskott lyckades ju bara bestämma var flygskolan inte fick placeras.
En möjlighet är att den grundläggande flygutbildningen flyttas från Ängelholm till F17 i Ronneby, där man i så fall torde bli tvungen att bland annat bygga en ny startbana för ett antal hundra miljoner kronor. Den mer avancerade taktiska flygskolan som nu finns i Uppsala kan eventuellt förläggas till Såtenäs i Västergötland. Men där är det trångt. Ska skolan dit måste en division JAS 39 Gripen flyttas någon annanstans. Det anses olämpligt att bygga en helt ny sammanhållen flygskola i norra Sverige (Östersund och Luleå) där ljusförhållanden (dagsljus för kort tid och lågt stående sol) samt snö- och isförhållanden innebär att det är riskfyllt och olämpligt, och dessutom kommer inte utbildningstiden att räcka till under vinterhalvåret.
En annan fråga som man inte verkar ha tänkt på är vad man ska göra av de andra utbildningar som finns kvar i Uppsala. Det är den relativt nybyggda stridsledningsskolan och luftbevakningsskolan Stril S samt flygbefälskolan. De sorterar under F 20 som riksdagen inte beslutat lägga ned. Där finns också andra utbildningar som FM UndSäkC med tolkskolan. Det finns också en stor risk att utspridning av utbildningen till avlägsna delar av landet gör att stora delar av personalen lämnar Försvarsmakten.
Insatstiden från F 16 till Stockholm är under ordinarie beredskap bara några få minuter just på grund av den korta distansen. Om någon av de andra flottiljerna har beredskapen är bara anflygningstiden uppåt en halvtimme. Detta ställdes på sin spets dagen efter att det otänkbara hänt i USA den 11 september, när F 16 får order om att sätta upp extra incidentberedskap med jaktflyg. Enligt beslutet i våras ”behövs inte” F 16, men några månader senare får F 16 en uttalad uppgift att försvara ett givet terroristmål i Stockholm. Hotbilden ändrades på 18 fruktansvärda minuter, men ett nedlagt F 16 tar många år att bygga upp igen.
När F 16 läggs ned försvinner huvudstadsregionens luftförsvar. Det kan inte vara rimligt. De fruktansvärda terrordåd som genomförts i USA nyligen är en påminnelse om att vi behöver ett försvar inklusive ett luftförsvar av Mälardalen. Vi behöver ett luftförsvar som kan börja verka på kort varsel redan i fred, som exempelvis den beordrade beredskapen direkt efter händelsen i USA. Något annat blir mycket svårt att förklara för kommande generationer. Det är dags att riva upp beslutet om flygskolan och nedläggningen av F 16.
Elanders Gotab, Stockholm 2001
Stockholm den 4 oktober 2001 |
|
Mikael Oscarsson (kd) |