Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om den kommunala räddningstjänstens rätt att av företag ta betalt för tillsyns- och myndighetsutövning.
Den kommunala räddningstjänsten utför flera typer av tillsyn och myndighetsutövning. Nuvarande Räddningstjänstlag möjliggjorde 1986 för kommunerna att ta betalt för brandsynen, det vill säga kontroll av brandskyddet i vissa objekt, likaså möjliggjordes att ta betalt för tillsyn av brandfarlig vara enligt lag om brandfarlig och explosiv vara.
I andra delar av lagstiftningen finns inte liknande formuleringar om kommuners möjlighet att ta betalt för tillsyn och myndighetsutövning. Detta har skapat en osäkerhet om denna möjlighet i dessa lagrum. Nedan exemplifieras ett par av dessa.
I Räddningstjänstlagen finns ytterligare en tillsyn som åvilar kommunen. Det är tillsynen av de anläggningar som genererar en risk för omgivningen enligt § 43 i Räddningstjänstlagen. Dessa verksamheter skall lämna in en riskanalys som ska bedömas av kommunen. Dessutom ska kommunen utöva tillsyn över verksamheten och kontinuerligt bedöma riskutvecklingen. Kommunen kan lämna ett föreläggande och till och med vite om det behövs. I denna del av lagen finns inget nämnt om möjlighet för kommuner att ta betalt för tjänsterna man är ålagda.
I den relativt nya lagen ”Lag om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor” (1999:381) har kommuner fått nya krav på sig. Den nya lagen sätter fokus på mycket farliga anläggningar med tonvikt på storskalig kemikaliehantering, så kallade Seveso-anläggningar. Den kommunala räddningstjänsten ska ha en insatsplan samt öva med företaget vartannat år. Enligt de nya kraven får insatsplan för dessa objekt inte vara äldre än tre år. Till kraven hör även företagens riskanalys. Kommunen skall dessutom ansvara för att medborgarna är informerade om riskerna men företaget ska stå för dessa kostnader. Det står dock inte heller i denna lag om möjligheter för kommuner att ta betalt för arbetet med tillsyn, insatsplan och övning av densamma.
Vi föreslår att det i lagar, om det som åläggs kommuners räddningstjänster, förtydligas att kommuner ges möjlighet att ta betalt av företagen för det säkerhetsarbete de är skyldiga att utföra.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Anita Sidén (m) |
Cecilia Magnusson (m) |