Motion till riksdagen
2001/02:Bo9
av Yvonne Ångström och Karin Pilsäter (fp)

med anledning av förs. 2001/02:RR8 Riksdagens revisorers förslag angående Plan- och byggprocessens längd


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en reformering av överklagandemöjligheterna i PBL.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om handelsändamålet i detaljplaneärenden.

Inledning – en välfungerande planprocess är en förutsättning för fler bostäder

Bostadsbrist i storstäderna, svarta kontrakt, rivning av fullt användbara lägenheter på krisorter, omständliga bygglovsprocesser, krångliga byggregler, bristande konkurrens, höga kostnader och för liten individuell valfrihet.

Den svenska bostadspolitiken fungerar inte. Krisen beror inte på enstaka oförklarliga misstag utan har sitt ursprung i en rad olika strukturfel. Under decennier har centralplanering, förmynderi och subventioner präglat den offentliga synen på bostadsmarknaden. Bostadspolitiken har blivit ett eldorado för särintressen och missriktade politiska ambitioner.

Ett område som måste reformeras är planprocessen, som Riksdagens revisorer granskat i sin rapport. Folkpartiet ställer sig bakom mycket av det som påpekas och lyfts fram i förslaget från revisorerna. Det är allvarlig kritik som riktas mot regeringen från Riksdagens revisorer. Inte minst när det gäller att förslag från Plan-och byggutredningen från 1996 ännu inte behandlats.

Förenkla planprocessen

Planprocesser och nybyggnadsregler måste förenklas. Genom att överklagandemöjligheterna minskas kan planprocessen påskyndas. Det faktum att en detaljplan kan överklagas i tre instanser och ett efterföljande bygglov i så många som fyra instanser verkar avskräckande för många intressenter, och de kostnadsökningar som förseningarna medför omöjliggör många projekt.

Det är knappast rimligt med tanke på att det i andra mål bara går att överklaga till två instanser. Det är också väsentligt att, som Konkurrensverket har påpekat, konsumenternas intresse av en effektiv konkurrens beaktas vid tillämpningen av plan- och bygglagen (PBL). Nu finns det ett utredningsförslag från landshövdingen i Stockholm Ulf Adelsohn som går ut på att begränsa överklagandemöjligheterna. Dessvärre har regeringen valt att inte göra något i frågan just nu, utan man avser att utreda frågan vidare. Detta är inte bra. En reformering av överklagandebestämmelserna i PBL brådskar för att vi ska kunna få fart på bostadsbyggandet.

Onödiga bestämmelser i planlagstiftningen bör också tas bort för att
minska krånglet i samband med ny- och ombyggnation. Det är inte rimligt att det t.ex. skall anges i bestämmelser att ”Vind får inte inredas”.

Handelsändamålet i detaljplaneärenden

Alltsedan 1970-talet har vi sett en ökad utflyttning av detaljhandel till tät­orternas ytterområden. Det har helt enkelt varit betydligt mer praktiskt med s.k. externa etableringar då framkomligheten är bättre och markpriserna m.m. är lägre i ytterområdena.

Denna utveckling har kunna genomföras utan att hushållens tillgänglighet till dagligvaror blivit sämre. Tvärtom har många av de boende i förortsområdena fått ett större utbud av stormarknader och dessutom tillgång till en handelsarbetsmarknad i sitt närområde.

Under den borgerliga regeringsperioden ändrades lagstiftningen så att det inte längre blev möjligt att reglera handelsändamålet genom att särskilja parti­handel och detaljhandel eller genom att inom ändamålet detaljhandel särskilja handel med livsmedel från övrig handel. Den möjlighet till reglering av handelsändamålet i detaljplan som den nuvarande regeringen på nytt har infört lägger hinder i vägen för etableringar och är ett exempel på en reglering som gagnar de styrande på bekostnad av medborgaren, en reglering som leder till försämrad konkurrens och därmed till högre priser för konsumenten.

Argument för en reglering är att den skulle kunna bidra till bättre tillgänglighet till dagligvaror för den enskilde. Visserligen kan man konstatera att detaljhandeln i ökad utsträckning flyttat ut till förorterna, men detta beror till största del på bostadsbyggandets lokalisering, kraven på framkomlighet, mark- och fastighetspriserna samt tillgången till bra parkeringar.

Att externa etableringar inom detaljhandeln på något påtagligt sätt skulle ha försämrat hushållens tillgänglighet till dagligvaror går inte att påvisa. Folkpartiet anser att bestämmelserna om att styra handelsändamålet i detaljplan bör tas bort.

Stockholm den 28 november 2001

Yvonne Ångström (fp)

Karin Pilsäter (fp)