Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ansvaret för privata hyreshus.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om presumtion vid passivitet.
Riksdagen beslutar att förlänga hyresgästernas svarstid i JB 12:18 e till tre månader i enlighet med vad som anförs i motionen.
Inom bostadspolitiken är det viktigt att både hyresgästen och fastighetsägaren får ett inflytande över hur boendet och boendemiljön skall utformas. Detta måste ske på ett sätt så att båda parters intressen beaktas. Det är viktigt att hyresgästerna ges möjlighet att påverka vilka förbättrings- och ändringsåtgärder som skall vidtas i en fastighet. Hyresgästinflytandet får dock inte innebära sådana inskränkningar som gör det svårare att hålla fastigheten i ett dugligt skick. Det är flera viktiga frågor som propositionen tar upp. Folkpartiet har synpunkter på ett par områden som berörs i propositionen.
Vem har ansvaret för privata hyreshus, fastighetsägaren eller hyresgästerna? Utgångspunkten är att fastighetsägaren har både rättigheter och skyldigheter. Den som äger har alltid ansvaret. Samtidigt måste hänsyn tas till de enskilda hyresgästerna, så att de kan få ett rimligt inflytande över sitt boende.
Genom flera lagändringar under 1990-talet har hyresgästernas inflytande i samband med ombyggnationer förstärkts kraftigt utifrån den intresseavvägning som bör finns mellan ägarens och hyresgästens önskemål.
Det nya förslaget innebär att den hyresgäst som tycker att hyran blir för hög ges möjligheter att stoppa en ombyggnad. Regeringen skriver i sin motivering att hyresgästens intresse av att hyran inte höjs kan väga över hyresvärdens intresse av att åtgärden vidtas.
Meningen tycks vara att ekonomiska överväganden om vilken hyra som krävs för att fastigheten ska kunna hållas i skick får vika. Byggnadstekniska bedömningar om vad som kan krävas för husets fortbestånd saknar betydelse.
Det är inte ovanligt att ombyggnader leder till kraftiga hyreshöjningar, i synnerhet om hyran varit mycket låg tidigare. Hyresgästerna har redan idag ett fullgott rättsligt skydd genom att hyresnämnden kan förhindra oskäliga hyresnivåer.
Effekterna av de nya reglerna om ökat hyresgästinflytande kan bli stora. Det finns risk för att inga nya ombyggnader alls kommer att genomföras. Ingen, vare sig fastighetsägare eller banker, vågar ta risken att bygga om när det inte går att finansiera genom hyreshöjning. Om fastighetsägarna inte får ta sitt ansvar för sina hyreshus får vi ett nytt problem på den redan hårt drabbade bostadsmarknaden.
Det kommer visserligen att ta många år innan en förslumning syns i verkligheten, men den kapitalförstöring som ligger i förslaget kommer så småningom att ge synliga resultat.
Det finns också andra effekter. De fastighetsägare som hittills motstått frestelsen att sälja fastigheterna till sina hyresgäster i form av bostadsrättsföreningar får nya argument. Antalet hyreslägenheter minskar. Och ingen vågar satsa på nyproduktion.
Enligt dagens regler (jordabalken 12:18 e) skall hyresvärden skriftligen meddela hyresgästerna om förbättrings- och ändringsåtgärder skall utföras. I ett sådant fall har hyresgästerna därefter två månader på sig att godkänna åtgärden. Om inte hyresgästen kontaktar hyresvärden åligger det hyresvärden att vända sig till hyresnämnden för att anhålla om tillstånd till åtgärden.
Folkpartiet ser positivt på att svarstiden för hyresgästen föreslås öka i regeringens proposition. Det finns emellertid problem med dessa bestämmelser. Hyresgäster svarar inte alla gånger på hyresvärdens förfrågning. Orsakerna till passiviteten kan variera. Hyresnämnden tvingas då fatta beslut i ärenden där ingen hyresgäst motsätter sig föreslagna förändringar.
Om en hyresgäst inte godkänt hyresvärdens föreslagna åtgärd måste alltså värden vända sig till hyresnämnden för ett beslut. Folkpartiet anser att detta regelverk bör förändras så att en presumtion vid passivitet införs. Detta innebär att om hyresgästen inte hört av sig till hyresnämnden och aktivt protesterat mot en föreslagen åtgärd skall förslaget anses godkänt.
Fastighetsägaren bör ha god framförhållning och hyresgästen bör ha tid att tänka över förslaget samt agera. För att hyresgästen skall ges god tid på sig att tänka över hyresvärdens meddelande föreslår vi att svarstiden förlängs till tre månader.
Stockholm den 8 november 2001 |
|
Yvonne Ångström (fp) |
Karin Pilsäter (fp) |