Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tillgängligheten måste öka i alla boendemiljöer.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att hyresnämnden ges skyldighet att upplysa byggnadsnämnden när ombyggnader som berör varsamhetsreglerna i PBL skall genomföras.
Riksdagen beslutar att avslå de förslag i propositionen som rör formerna för hyresgästinflytandet och hyresnämndens prövning.
Riksdagen beslutar uppdra åt regeringen att utreda möjligheterna att få bort olägenheterna med andrahandsuthyrning och svarthandel med hyreskontrakt.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att sanktioner mot hyresvärdar som bryter mot lagen bör kombineras med en jämkningsregel.
Centerpartiet anser att som i ett led i en hållbar boendepolitik för att möta människors behov och skilda förutsättningar måste den enskilda människan stå i centrum. Möjligheter och konsekvenser för individen och familjen är det avgörande i allt beslutsfattande.
Människors inflytande över sitt boende måste förstärkas. Delaktighet i beslutsgången för sitt eget boende ger människor ett större självbestämmande över sitt liv. Genom att ge den enskilda människan ett ökat ansvar stärks hela samhället.
Trygg boendemiljö är en grundläggande förutsättning för god livskvalitet i boendet. All planering måste utgå från att alla människor involveras i samhällsplaneringen. Människor med funktionshinder måste få vara med och forma sina boendemiljöer. Tillgängligheten måste öka i alla boendemiljöer. Detta bör ges regeringen till känna.
Vid ombyggnader av gamla hus måste hänsyn tas till värdefull kulturell miljö. Alltför många hus med fin gammal byggnadsstil har raserats trots att bl.a. hyresgäster påtalat detta och kommit med varsammare ändringsförslag. I plan- och bygglagen finns bestämmelser om att ändring av en byggnad skall utföras varsamt så att byggnadens karaktärsdrag beaktas och dess byggnadstekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden tas till vara. Bestämmelserna tillämpas av byggnadsnämnden vid handläggningen av ärenden om bygglov och bygganmälan. Eftersom inre ändringar i en byggnad inte kräver bygglov och i många fall inte heller omfattas av bestämmelserna om bygganmälan finns det brister i hur bevarandeintresset tas till vara vid ombyggnader. Hyresnämnden bör därför ges skyldighet att upplysa byggnadsnämnden när ombyggnader som berör varsamhetsreglerna i PBL ska genomföras. Detta bör ges regeringen till känna.
I propositionen presenteras förslag som innebär att hyresgästernas inflytande över förbättrings- och ändringsåtgärder stärks. Centerpartiet anser att det är olyckligt att regeringen lägger fram förslag om ändrade regler för hyresgästinflytandet just nu eftersom det pågår diskussioner mellan parterna på bostadsmarknaden som bland annat rör inflytandefrågor i hyresboendet.
I början av året träffades en överenskommelse om utveckling av hyresboendet mellan organisationerna på bostadshyresmarknaden, Hyresgästernas riksförbund, Sveriges fastighetsägarförbund och SABO. De tre organisationerna är överens om att diskutera hur hyresrätten kan utvecklas för att få en väl fungerande hyresmarknad med hyresbostäder som hyresgästerna efterfrågar. En av de diskussionsgrupper som bildats behandlar bland annat inflytandefrågor i hyresboendet, där frågan om hyresgästinflytande vid förbättrings- och ombyggnadsåtgärder ingår som en del.
Utgångspunkten för diskussionerna är att inom ramen för gällande lagstiftning finna former för hyresgästinflytandet som de tre organisationerna sedan skall kunna rekommendera sina medlemmar att följa. Mot bakgrund av de politiska låsningar som finns kring reglerna för hyresbostäder är det viktigt att det konstruktiva samarbete som inletts mellan bostadshyresmarknadens parter får fortsätta utan mellanliggande ingrepp av staten. Centerpartiet anser därför att de förslag i propositionen som rör formerna för hyresgästinflytandet och hyresnämndens prövning bör avslås. Detta bör riksdagen besluta om.
Det finns dock förändringar som inte kan vänta på vad som kommer ut av trepartsöverenskommelsen utan måste ske omgående. Ett sådant exempel är den kraftiga ökningen av andrahandsuthyrningar av bostäder. De som hyr i andra eller tredje hand betalar i genomsnitt 60 procent högre hyra än förstahandshyresgästen. Detta innebär att de hyresgäster som t.ex. har förstahandskontrakt i storstäderna och hyr ut gör stora vinster medan främst ungdomar, bl.a. studerande som hyr i andra hand, missgynnas. Centerpartiet stöder därför förslaget om en skärpning av besittningsskyddet i blockhyresavtal så att besittningsrätten tillförsäkras den som hyr i andra hand.
Frågan om ockerhyror och svartahandel med hyreskontrakt bör dessutom följas ytterst noga och åtgärder övervägas för att ytterligare komma tillrätta med detta. Riksdagen bör uppdra åt regeringen att utreda möjligheterna att få bort olägenheterna med andrahandsuthyrning och svarthandel med hyreskontrakt.
Beträffande förslaget som innebär sanktioner för en hyresvärd om denne inte inväntar ett godkännande av hyresgäst eller tillstånd av hyresnämnden så ska värden inte ha rätt till att ändra hyran innan fem år har förflutit.
Centerpartiet anser att det finns anledning att ha sanktioner mot hyresvärdar som bryter mot lagen, men det måste även finnas möjlighet till en rimlig avvägning. Bestämmelserna bör kombineras med en jämkningsregel. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 8 november 2001 |
|
Rigmor Stenmark (c) |
|
Rolf Kenneryd (c) |
Lena Ek (c) |
Eskil Erlandsson (c) |
Agne Hansson (c) |