Motion till riksdagen
2001/02:Bo5
av Ulla-Britt Hagström m.fl. (kd)

med anledning av prop. 2001/02:41 Hyresgästinflytande vid ombyggnad och andra hyresrättsliga frågor


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår regeringens förslag till ändring i 12 kap. 18 § jordabalken avseende förbud mot åtgärd som kan antas bli påbörjad utan godkännande eller tillstånd.

  2. Riksdagen avslår regeringens förslag till ändring i 12 kap. 45 § jordabalken avseende bestämmelser kring s.k. blockhyresavtal.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att dödsboet efter en avliden lokalhyresgäst skall ha rätt att säga upp lokalhyresavtalet i förtid.

Ett väl balanserat hyresgästinflytande

Propositionen innehåller nio förslag till ändringar i jordabalken, hyresförhandlingslagen och lagen om arrendenämnder och hyresnämnder som i huvudsak syftar till ett förändrat hyresgästinflytande vid ombyggnad, men som också berör besittningsskyddet och de ekonomiska villkoren för lokalhyra.

Kristdemokraterna vill i detta sammanhang särskilt framhäva vikten av att hyresgästinflytandet balanseras på ett sådant sätt att varken fastighetsägares möjligheter till upprustning eller hyresgästens besittningsskydd och ekonomiska förutsättningar undergrävs. Den översyn av lagstiftningen som regeringen har gjort är angelägen, men det finns skäl att ifrågasätta ett antal av propositionens förslag och bedömningar.

Sanktionsregler

I fråga om ändringsåtgärder utan godkännande av hyresgästen eller tillstånd av hyresnämnden föreslår regeringen att inte bara påbörjade åtgärder ska förbjudas och beläggas med vite, utan också åtgärder som kan antas bli påbörjade.

En rad av de hyresnämnder som utgjort remissinstans har avstyrkt förslaget såsom det fanns i utredningens betänkande. Lagrådet har betonat vikten av att det tydligt framgår av lagtexten att förbudet bör användas restriktivt. Kristdemokraterna anser att lagtexten och förarbetena inte är utformade på ett sådant sätt att det i förväg enkelt kan bedömas när förutsättningar för tillämpning av förbudet finns. Regeln hotar att slå mot den som av missförstånd inte inhämtat godkännande likaväl som mot den som agerar illojalt. Den riskerar därmed att bakbinda fastighetsägare när de redan på planstadiet kan beläggas med vite.

Kristdemokraterna anser därför att det inte tillräckligt väl avvägda försla­get bör avslås.

Besittningsskydd i blockhyresavtal

I propositionen föreslås att en hyresgäst som hyr bostadslägenhet genom s.k. blockhyresavtal ska ha samma besittningsskydd som hyresgäster som hyr direkt av fastighetsägaren. Blockuthyrning andrahandsuthyrning där hyresgäst hyr ut ett flertal lägenheter och inte har avsikt att bosätta sig själv i någon av dem är främst riktad till särskilda kategorier av hyresgäster, som äldre, studenter, missbrukare eller anställda vid ett företag.

Som Kommunförbundet, Stockholms kommun och Malmö kommun påpekat finns det i många kommuner behov av möjligheten att upplåta lägenheter utan besittningsskydd, bl.a. träningslägenheter för missbrukare. Hanteringen av riktat boende riskerar att försvåras av den föreslagna lagändringen, dels genom att avtalsskyddet kommer behöva förhandlas bort, dels genom att fastighetsägare kan komma att bli mindre benägna att hyra ut lägenheter till kommuner för sådana mycket angelägna ändamål.

Kristdemokraterna anser mot den bakgrunden att förslaget bör avslås.

Förtida uppsägning vid dödsfall

De flesta lokalhyresavtal sluts på bestämd tid om tre eller fem år. Avtalet kan i princip sägas upp endast vid avtalstidens slut. Det gäller även om hyresgästen skulle avlida under pågående avtalstid. Hyreslagstiftningsutredningen fick i uppdrag att utreda förutsättningarna för en regel om rätt till förtida uppsägning av lokalhyresavtal på grund av hyresgästens död. Regeringen har valt att i propositionen inte föreslå någon sådan ny regel.

Som utredningen liksom regeringen konstaterat finns det ur principiell synvinkel skäl som talar för att en rätt till förtida uppsägning bör införas. Det finns t.ex. en risk att dödsbon som inte kan driva verksamheten vidare eller överlåta den tvingas i konkurs.

Regeringen avvisar en regeländring med motiveringen att det är ovanligt att hyresvärdar vägrar medverka till frivilliga lösningar och att nuvarande regler i dessa fall ger dödsboet vissa möjligheter att begränsa sin skada. Regeringen hänvisar också till att försäkringsbolag erbjuder avbrottsförsäkringar när nyckelperson i företag skadas eller avlider. Det är dock få småföretagare som har en sådan försäkring, vilket bl.a. beror på dålig kännedom om försäkringen.

Med tanke på de starka principiella skäl som finns, och då det inte helt går att förlita sig på försäkringar och frivilliga lösningar, anser Kristdemokraterna att det bör införas bestämmelse om att dödsboet efter en avliden lokalhyresgäst ska ha rätt att säga upp lokalhyresavtalet i förtid.

Stockholm den 1 november 2001

Ulla-Britt Hagström (kd)

Annelie Enochson (kd)

Harald Bergström (kd)

Johnny Gylling (kd)

Ulf Björklund (kd)

Tuve Skånberg (kd)

Caroline Hagström (kd)

Lars Gustafsson (kd)

Ester Lindstedt-Staaf (kd)

Magnus Jacobsson (kd)

Mikael Oscarsson (kd)