Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening om behovet av ökade insatser för byggande av studentbostäder.
Boendesituationen för studenter har sedan länge varit dålig men har på senare tid försämrats katastrofalt. Bristen på bostäder blir allt större och idag går det fem studenter på en studentbostad. Antalet utbildningsplatser har utökats och denna höst har det kommit dubbelt så många registreringar till studentbostadsköerna som förra året. Problemet är störst på de stora studentorterna. I Stockholm köar just nu 25 000 studenter för 7 000 lägenheter. Krisläge råder och studentkåren försöker hjälpa till med akutlösningar genom att hyra ut sovplatser i sina källarlokaler. Med liggunderlag och sovsäck kan studenterna få sova där för 70 kronor per natt. Denna akutlösning är inte hållbar och samtidigt kan det ta upp till två år att få en studentbostad.
Tillgång och pris på studentbostäder har stor inverkan på den akademiska kvaliteten. Bostaden är kanske extra viktig för en student då den till stor del fungerar som arbetsplats. Tillgången på studentbostäder påverkar också studentens val av högskola/universitet och en brist på studentlägenheter försvårar därför den geografiska rörligheten. Studenterna väljer hellre att studera på sin hemort där de redan har en bostad. Detta i sin tur motverkar ambitionen att skapa ett decentraliserat högskolesystem.
Ytterligare ett problem med bristen på studentbostäder är att den riskerar att öka den sociala snedrekryteringen till högre studier. Undersökningar visar att personer från studieovana miljöer är extra känsliga för olika typer av risker som kan förknippas med högskolestudier.
Även om det är kommunerna som ska tillhandahålla bostäder för studenterna så bör staten ombesörja den totala akademiska kvaliteten. Det är viktigt att inte bara erbjuda ett större antal platser utan också att garantera en hög standard på studierna och goda studiemiljöer och där är bostaden grundläggande. Just därför måste man beakta bostadssituationen på de olika högskoleorter där utbildningsplatser fördelas. Det är också viktigt att de orter som tilldelas platser i god tid får besked om detta så att de planerar bostadsbyggandet efter efterfrågan.
Återinförandet av investeringsbidraget är bra då det har fört problemet med boendesituationen för studenter i fokus. Däremot har det inte lett till ett tillräckligt ökande av byggandet av studentlägenheter. Det är mycket viktigt att både staten, kommunerna, bostadsföretagen, lärosätena och studentkårerna tar ett gemensamt ansvar för att anpassa tillgång och efterfrågan på studentbostäder.
Därför måste regeringen i sitt fortsatta arbete ta fram förslag som innebär att bostadsbristen på högskoleorterna kan byggas bort. Detta kan ske genom ökade ekonomiska stimulanser men också i kombination av att nya högskoleplatser på viss ort etableras endast om högskoleorten kan garantera att studentbostäder finns i tillräcklig omfattning.
Stockholm den 1 oktober 2001 |
|
Sven-Erik Österberg (s) |