Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ytterligare insatser för bostadsbyggandet i Stockholmsregionen.
I vårt land ökar bostadsbristen, inte minst i Stockholm och dess kranskommuner. Dagligen möter unga människor det där så välkända ”nejet” när man frågar om det finns nån lägenhet ledig. Varje dag får familjer som vill söka sig till ett arbete och ett liv i Stockholmsområdet samma dystra besked. Det finns inga bostäder om man inte har pengar att köpa sig en mycket dyr bostadsrätt eller en villa.
Det byggs förvisso i regionen men knappast för vanliga familjer och nästan inget för ungdomar. Särskilda projekt ger en del studentbostäder men totalt sett är behoven oändligt mycket större än vad marknaden klarar av att skapa i form av nya bostäder.
Den aktör som tidigare tagit det avgörande ansvaret för att bygga bostäder för vanligt folk till en boendekostnad som är överkomlig har varit de allmännyttiga bostadsföretagen. Sedan en tid har i stort sätt allmännyttans produktion av nya hyresrätter upphört. I vissa kommuner har inte sällan moderata kommunledningar i praktiken tillämpat ett förbud för de kommunala bostadsföretagen att medverka i bostadsförsörjningen. Marknaden är idag bara intresserad av mer kortsiktigt lönsamma projekt som ger snabba intäkter. Att förvalta lägenheter för vanligt folk under en lång tid verkar inte vara melodin för dagens huvudaktörer på bostadsmarknaden.
Samtidigt ökar befolkningen i Stockholmsregionen med ca 20.000 fler invånare per år. De vill alla ha någonstans att bo. I hälften av kommunerna är också den politiska bedömningen att den egna kommunen inte ska växa mer. Bostadsmarknaden utvecklas på så sätt till ett område där de som är inne har ett fäste samtidigt som nya stängs ute för lång tid. Nu kommer också rapporterna om hur tillväxten vänder bort från bostadsbristens Stockholm för att i stället utvecklas i regioner som bättre klarar bostadsförsörjningen.
Det görs en hel del från regering och riksdag för att både stimulera byggandet och tydliggöra ansvaret för att bostäder byggs. Därtill har staten gjort insatser för att kunna medverka till att byggkostnaderna pressas, att regler för byggandet blir lite enklare och genom särskilda stöd för t.ex. studentbostäder, hyresrätter och ekologiskt byggande. En mängd initiativ har tagits i form av utredningar, kartläggningar, rapporter, samtal med mera i syfte att samla olika aktörer för att få fart på byggandet. Erfarenheter finns som visar att allmännyttan kan bygga billigare när kommunerna också tar ett ansvar och håller nere kostnader för mark, anslutningsavgifter osv. Projekt inom ramen för byggkostnadsdelegationens verksamhet borde kunna ge inspiration för billigare byggande, också i Stockholm.
Men staten kan inte ensam klara ansvaret att möta människors självklara rätt till en egen bostad. Visst kan man här bli än mer aktiv genom att som ägare till företag exempelvis Vasakronan och Vasallen vara tydligare i ägarstyrningen. Under året har media kunnat rapportera om för de båda företagen föga smickrande exempel på hur man vid olika projekt inte agerat såsom kan förväntas av aktörer som ytterst ägs av medborgarna gemensamt. Men vi behöver framför allt ett nytt bostadsbyggnadsprogram för att möta bostadsbehov i framför allt landets tillväxtorter, inte minst i Stockholmsområdet.
Förutsättningarna för ett sådant kraftfullt program borde vara goda eftersom det möter ett tydligt behov hos medborgarna. Detta behov finns också hos såväl privata företag som offentliga verksamheter som behöver anställda som i sin tur måste kunna bo i närområdet där arbetsplatsen ligger. Det är således ett mycket omfattande samhällsintresse som nu måste mötas av snabba och verkningsfulla insatser.
Elanders Gotab, Stockholm 2001
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Inger Segelström (s) |
|
Ola Rask (s) |
Christina Axelsson (s) |
Yilmaz Kerimo (s) |
Sylvia Lindgren (s) |
Tullia von Sydow (s) |
Eva Arvidsson (s) |
Anita Johansson (s) |
Cinnika Beiming (s) |
Eva Johansson (s) |