Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om införande av bostadsbidrag eller motsvarande för utbytesstudenter, så att de kan efterfråga en likvärdig studentbostad som övriga svenska studenter kan.
Vid diskussioner i en studentsamrådsgrupp för bostadsfrågor, som finns i Halmstad sedan några år, har frågan om utbytesstudenternas bostadssituation diskuterats. Vad som framkommit är att många utbytesstudenter av ekonomiska skäl inte har råd att efterfråga en ”bra” studentbostad. De samlas ofta i de billigaste alternativen med låg bostadsstandard, geografiskt längre från högskolan/universitetet och där det många gånger saknas möjligheter till spontant umgänge med svenskar. Alternativt bor två studenter i studentrum avsedda för en person.
Anledningen härtill är främst att de inte kan få varken studiestöd eller bostadsbidrag eftersom de inte är mantalsskrivna i Sverige. Att hitta något extrajobb att dryga ut kassan med är för de flesta också svårt. De har av naturliga skäl inte heller samma möjligheter som svenskar att ha med sig egna möbler, vilket innebär att de behöver hyra möblerat vilket ytterligare ökar boendekostnaden.
Ett bra integrerat boende ökar inte bara möjligheten att nå ett bättre studieresultat, det ökar också möjligheterna att bygga internationella nätverk mellan de studerande, vilket är av stor betydelse. Ett bättre boende medför dessutom att utbytesstudenterna får med sig en positivare bild av Sverige när de återvänder till sitt hemland.
Antalet utbytesstudenter i hela Sverige rör sig enligt uppgift om ca 2000–3000 personer. För Högskolan i Halmstad handlar det om 60–100 per läsår. De flesta utbytesstudenter vistas här under ett läsår men både längre och kortare vistelser förekommer.
Det skulle därför, ur många synpunkter, vara av stort värde att utreda möjligheten att införa ett bostadsbidrag eller motsvarande för utbytesstudenter.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Lennart Kollmats (fp) |