Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att motverka omvandlingen av åretruntbostäder till fritidsbostäder i de mindre tätorterna i södra Sverige.
Inom ramen för Arkitekturåret 2001 har Glesbygdsverket avlämnat en rapport om möjliga framtidsvägar för den svenska skärgården. Rapporten beskriver omvandlingen av fastigheter från åretruntbruk till fritidsboende och hur detta på många håll hotar att under tio månader av året lägga en död hand över kust- och skärgårdssamhällen i attraktiva områden. Man pekar på vikten av att det finns en bofast befolkning i dessa samhällen för att det under hela året skall finnas ett underlag för både privat och offentlig service. Rapporten beskriver även förhållandet att vanliga löntagare och småföretagare inte har råd att förvärva lediga fastigheter för etablering av verksamheter eller permanent boende. Konsekvensen av detta är befolkningsminskning, service som läggs ned, arbetstillfällen som försvinner och det blir ännu svårare att bo året runt i många av våra mindre samhällen. Det blir en ond cirkel och ett snabbt växande problem.
Det problem som Glesbygdsverket beskriver i sin rapport handlar om utvecklingen i attraktiva svenska kust- och skärgårdssamhällen och man menar att om samhället inte hittar nya vägar för att säkerställa åretruntboende så riskerar många samhällen att helt förvandlas till fritidsområden där det endast finns liv under en kort sommarperiod. I allt väsentligt kan den rapport som Glesbygdsverket presenterar appliceras på det förhållande som råder i många mindre tätorter i södra Sverige. Fastigheter som utbjuds till försäljning köps upp av kapitalstarka köpare som har som syfte att nyttja fastigheten som fritidsbostad. De unga människor som finns i bygden och som har som högsta önskan att kunna förvärva en fastighet i samband med att man bildar familj har inte en möjlighet att konkurrera i budgivningen. Konsekvensen blir att fastigheten omvandlas till ett fritidsboende samtidigt som den mindre ortens privata och offentliga serviceunderlag urholkas.
I Glesbygdsverkets rapport beskrivs hur våra nordiska grannländer, där motsvarande problem finns, har funnit olika vägar för att motverka omvandlingen av åretruntbostäder till sommarhus.Det är inte helt säkert att de vägar man valt i dessa länder är de rätta för oss. Kanske måste vi, och i samstämmighet med de regler som finns inom ramen för EU-samarbetet, finna vår egen väg för att motverka omvandlingen av permanentbostäder till fritidshus.
Det enda som är säkert är att gör vi inget så kommer alltfler mindre tätorter i södra Sverige att alltmer omvandlas till fritidsområden där hela underlaget för förskola, skola, affär, bensinstation och äldreboende helt försvinner. Detta är en utveckling som på alla sätt måste motverkas.
Stockholm den 2 oktober 2001 |
|
Lars Wegendal (s) |