Motion till riksdagen
2001/02:Bo252
av Sonia Karlsson och Christina Axelsson (s)

Åtgärder mot lågfrekvent buller i boendemiljö


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ytterligare åtgärder för att motverka lågfrekvent buller i boendemiljön.

Motivering

Många människor blir störda av buller när de vistas hemma i sin bostad. En förklaring till detta är de allt fler installationer som görs i våra boendemiljöer. Det kan gälla fläktar, cirkulationspumpar, kompressorer, fjärrvärmesystem, kaminer, hissar, tvätt­maskiner, sopsuganläggningar och många andra slag av utrustningar.

Förvånansvärt ofta är bullerstörningarna orsakade av ljudkällor med en frekvens på mellan 20 och 200 Hz, så kallat lågfrekvent buller. En nyligen publicerad studie över klagomål till miljöförvaltningarna visar att nästan vart tjugonde klagomål gäller buller­störning. Av bullerklagomålen består 30 procent av klagomål på lågfrekvent buller.

En vanlig erfarenhet är att mätningar visar ”godkända” värden, trots att människor störs av ljudet. Man bör observera att ljudexponering mätt som dBA tenderar att underskatta de lågfrekventa ljudens störningspotential. Lågfrekvent buller kan ge upphov till besvär redan vid nivåer som ligger strax över normal hörtröskelnivå. Besvären kan ta sig uttryck i trötthet, koncentra­tionssvårigheter, huvudvärk, yrsel och illamående. Personer med hörselnedsättning kan bli svårt störda av lågfrekvent buller genom att diskanten blir förvrängd så att basljuden framträder onaturligt starkt.

Mest störning kommer från ventilationsanläggningar (21 %), följt av kompressorer (18 %), musikbuller (18 %), buller från tvättstuga (16 %), buller från tung trafik (9 %), buller från sjötransporter och flygplan (6 %) och buller från värmepumpar (4 %). Installationer inne i fastigheter stör lika ofta som installationer utanför.

I Boverkets rapport ”Lågfrekvent buller i boendemiljön” (2000-11-01) föreslås bland annat initiativ i syfte att få enhetliga definitioner, en prövning av behovet av revidering av riktvärdena för utomhusbuller, projekt för samordning av installationer samt vissa rekommendationer för handläggningen i kommunerna.

Enligt vår mening är Boverkets rekommendationer otillräckliga. Mot den bakgrunden är det angeläget att riksdagen uttalar sig för behovet av ytterligare åtgärder för att mot­verka lågfrekvent buller i boendemiljön.

Stockholm den 2 oktober 2001

Sonia Karlsson (s)

Christina Axelsson (s)