Motion till riksdagen
2001/02:Bo25
av Annelie Enochson m.fl. (kd)

med anledning av prop. 2001/02:62 Kooperativ hyresrätt


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen beslutar att en förenings beslut att förvärva ett hus för ombildning av hyresrätt till kooperativ hyresrätt skall vara giltigt om hyresgästerna i minst hälften av de uthyrda lägenheterna som omfattas av förvärvet har gått med på beslutet.

  2. Riksdagen beslutar med avslag på regeringens förslag till lydelse av 4 kap. 9 § fjärde stycket i lag om kooperativ hyresrätt i enlighet med motionens förslag.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en särbestämmelse bör införas i lagen om kooperativ hyresrätt som begränsar tiden för återbetalning av medlemsinsats till maximalt tolv månader efter det att medlemmen sagt upp sig.

  4. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av hyreslagens bestämmelser kring omedelbar uppsägning av hyresavtal i syfte att tillförsäkra ett samrådsförfarande.

Inledning

Propositionen föreslår att en ny lag stiftas om kooperativ hyresrätt och att ändringar görs i en rad andra lagar för att möjliggöra kooperativ hyresrätt som boendeform. Att lagändringar i denna riktning kommer till stånd är positivt. Kristdemokraterna har länge önskat införa denna upplåtelseform. Bredden och valmöjligheterna inom boendet behöver öka och kooperativ hyresrätt är ett intressant och välbehövligt alternativ till hyresrätt och bostadsrätt.

En försökslag om kooperativ hyresrätt gällde mellan 1987 och 1998 (SFS 1986:1242). Under den tiden startades ca 75 föreningar; flertalet av dessa utgjordes av s.k. kategoriboenden. Boverket har gjort en utvärdering av denna försöksverksamhet (Boverkets rapport 1996:7). I rapporten påpekas vissa problem som måste lösas i en framtida lag om kooperativ hyresrätt, bl.a. frågan om värdesäkringen av medlemmarnas insats. Kristdemokraterna anser att detta och ytterligare problem inte givits en lösning i propositionen. Regeringen har i sina förslag inte gått tillräckligt långt för att göra kooperativ hyresrätt till en attraktiv och lätt tillgänglig boendeform.

Regler för ombildning

I propositionen föreslås att ett beslut att förvärva ett hus för ombildning av hyresrätt till kooperativ hyresrätt ska fattas på en föreningsstämma. Beslutet är giltigt om hyresgästerna i minst två tredjedelar av de uthyrda lägenheterna som omfattas av förvärvet har gått med på beslutet. Samma höjda krav som sedan 1999 gäller för ombildning till bostadsrätt föreslås alltså för kooperativ hyresrätt.

Kristdemokraterna har konsekvent hävdat att det utökade majoritetskravet är omotiverat och att det ska vara tillräckligt om minst hälften av hyresgästerna godkänner ombildningen. Detta krav på enkel majoritet bör därför införas i den föreslagna lagens 4 kap. 1 §, i bestämmelserna för ombildning av hyresrätt till kooperativ hyresrätt.

Den kooperativa hyresrätten är en boendeform som syftar till att stärka hyresgästinflytandet, men då måste också vägen dit präglas av inflytande. Regeringen påstår dock att grundidén med kooperativ hyresrätt – ökat medinflytande – talar för att samma majoritetskrav som vid ombildning till bostadsrätt bör gälla. Trots sin uppenbara orimlighet, inordnar sig resonemanget naturligt i regeringens konsekventa motstånd mot hyresgästers egna initiativ till förändring av boendesituationen. Resultatet blir att inflytandet för majoriteten av hyresgästerna minskar och att övergången till den nya boendeformen försvåras.

Krav på enkel majoritet harmonierar också bättre med propositionens förslag om regler för att ta tillbaka en intresseanmälan. Då föreslås det räcka att hyresgästerna i minst hälften av de uthyrda lägenheterna ska ha röstat för att föreningen inte ska förvärva den fasta egendomen. Det bör vara motsvarande krav vid förvärv av en fastighet som vid återtagande av en intresseanmälan.

Uppräkning av medlemsinsats

Alla medlemmar i en kooperativ hyresrättsförening föreslås betala en medlemsinsats. Denna medlemsinsats innebär rätt att delta i föreningen. Föreningen har också rätt att ta en insats av särskilt slag, upplåtelseinsats, när en lägenhet upplåts med kooperativ hyresrätt. Propositionen föreslår att en avgående medlem inte ska ha rätt att få tillbaka ett högre belopp än det han eller hon har betalat in som insatser till föreningen. För att stärka den nya boendeformen och öka intresset för den, bör denna princip ifrågasättas.

Under försöksverksamheten med kooperativ hyresrätt har det förekommit en uppräkning av insatserna i samband med återbetalning. Ett tungt vägande skäl för att uppräkning också fortsättningsvis bör tillåtas, t.ex. efter konsumentprisindex, är att detta innebär en värdesäkring av insatserna, vilka annars riskerar att ätas upp av inflationen. Ett flertal remissinstanser, bl.a. Kammarrätten i Göteborg, Boverket och Sveriges advokatsamfund, anser att stadgevillkor som tillåter indexuppräkning bör vara tillåtna.

Kristdemokraterna anser att det ska vara möjligt att få tillbaka ett högre belopp från föreningen än vad som betalats in som medlemsinsats. Ett sådant regelverk kan enkelt åstadkommas genom att den i lagförslaget föreslagna meningen ”En avgående medlem har inte rätt att få tillbaka ett högre belopp än det han eller hon har betalat in till föreningen som insatser” utgår.

Återbetalning av medlemsinsats

I propositionen föreslås att föreningslagens regler om återbetalning av medlemsinsatser ska gälla när en medlem går ur en kooperativ hyresrättsförening. Konsekvensen av detta är att det kan dröja nästan 24 månader från uppsägning till dess att medlemsinsatsen återbetalas. Denna fördröjning försvårar för medlemmar som vill flytta och kommer verka avskräckande på den som skulle vilja inträda i en kooperativ förening. Attraktiviteten i boendeformen hotas därmed. Konsumentverket har också konstaterat att återbetalning enligt föreningslagens regler kan leda till ett bristande konsumentskydd och därför förordat en rätt för medlemmen att få tillbaka insatsen inom en kortare tid.

Enligt föreningslagens huvudregel sker avgång från föreningen vid utgången av det räkenskapsår som slutar näst efter 1 månad sedan hyresgästen sades upp. Detta innebär en tidsrymd som kan variera mellan 1 månad och nästan 13 månader. I föreningens stadgar kan man förlänga denna tid med ytterligare 5 månader. Dessutom får den avgångne medlemmen ut sin insats först 6 månader efter avgång; inalles så mycket som knappt 24 månader.

För att stärka den kooperativa hyresrätten som boendeform behöver en särbestämmelse om tidpunkten för återbetalning införas i lagen om kooperativ hyresrätt. Tiden för återbetalning av medlemsinsats bör begränsas till maximalt 12 månader efter det att medlemmen sagt upp sig.

Samråd vid vräkning

Lagstiftningen kring vräkning (42–44 §§ hyreslagen) medger idag att uppsägning kan ske genast utan föregående tillsägelse. I propositionen föreslås att regelverket ska gälla också för kooperativ hyresrätt. Av hänsyn till boendesociala aspekter finns dock ett behov av att utveckla samrådsförfarandet. Människor som har problem att behålla en reguljär bostad måste ges ett bättre stöd än vad som idag är fallet. Kristdemokraterna anser att ett samrådsförfarande bör vara obligatoriskt inför hot om vräkning och att lagstiftningen därför behöver ses över. Riksdagen bör begära att regeringen lägger fram förslag till ändring av hyreslagens bestämmelser kring omedelbar uppsägning av hyresavtal i syfte att tillförsäkra ett samrådsförfarande.

Stockholm den 13 december 2001

Annelie Enochson (kd)

Ulla-Britt Hagström (kd)

Harald Bergström (kd)

Johnny Gylling (kd)

Ulf Björklund (kd)

Caroline Hagström (kd)

Tuve Skånberg (kd)

Ester Lindstedt-Staaf (kd)

Lars Gustafsson (kd)

Magnus Jacobsson (kd)

Mikael Oscarsson (kd)