Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av information om bostadsbidragssystemet.
Riksförsäkringsverket har i en analys konstaterat att träffsäkerheten i det preliminära bostadsbidraget i princip är oförändrad jämfört med tidigare års avstämningar. Riksförsäkringsverket konstaterar också att det endast är ca 25 procent av bidragshushållen som anmält antingen en högre eller lägre inkomst under året. Att hushåll har fått återbetalningskrav efter avstämningen beror i huvudsak på att de haft större inkomster än vad de uppgivit vid ansökan.
För att förbättra bidragstagarnas kunskaper och förståelse för bostadsbidragssystemets regler pågår ett arbete inom RFV med att vidareutveckla informationen till hushållen.
Syftet med informationsinsatserna är att öka kunskaperna om reglerna, men också att verka som en påminnelse om vikten av att, t.ex. anmäla inkomständringar.
Vidare konstaterar Familjeutredningen i sitt betänkande att bostadsbidraget bör läggas om mot ett mer generellt stöd som ett led i att minska marginaleffekterna och förebygga fattigdomsfällor av bostadsbidrag.
RFV:s utvärdering visar också att försäkringskassorna beslutar mycket olika i eftergiftsärenden. Man kan därför undra om det också informeras olika om gällande regelverk när t.ex. en bostadsbidragstagare anmäler att bostadsbidraget bör upphöra för att han misstänker att årsinkomsten blir för hög och att han kommer att bli återbetalningsskyldig. Då bör han upplysas om att han inte skall be att bostadsbidraget upphör, för då räknas bara de månader som han har fått bidrag. I stället skall han informeras om att han bör ange en inkomst så att han blir ”nollad”, då räknas alla månader med.
Exempel: Sture erhåller januari–maj 2 000 kr (5x400 kr) i bostadsbidrag. Enligt tabellerna hade han haft rätt till 12x200 kr, dvs 2 400 kr för hela året. Försäkringskassan betalar inte tillbaka de 400 kr som han egentligen hade rätt till, p.g.a. att han avsade sig bidraget efter maj. Hade han istället anmält en årsinkomst som gjorde att försäkringskassan satt bidraget till 0 kr juni–december hade de 400 kronorna betalats tillbaka. Jag förutsätter att regeringen analyserar även detta problem när de avser att göra ytterligare analyser av bostadsbidragets roll och framtida utformning inom ramen för beredningen av Familjeutredningen samt att RFV informerar om detta vid sin vidareutvecklade information till hushållen.
Stockholm den 28 september 2001 |
|
Christina Axelsson (s) |