Riksdagen beslutar att inkomst från uthyrning av del i stadigvarande bostad skall vara skattefri i enlighet med vad som anförs i motionen.1
Riksdagen begär att regeringen genomför en inventering av det statliga fastighetsbeståndet för att utröna vad som enkelt skulle kunna göras om till studentbostäder.
Riksdagen tillkännager som sin mening vad i motionen anförs om att möjliggöra byggande på lång sikt.
På många av landets universitets- och högskoleorter är det mycket svårt för studerande att få bostad. Det finns tecken på att studenter börjar undvika de större universitetsstäderna på grund av bristen på bostäder. Bostadsbristen riskerar därmed att bli ett hot mot valfriheten och den öppna högskolan.
Tusentals studenter kommer till studentorterna varje terminsstart och för många av dem är det största problemet att hitta någonstans att bo. Som bostadssituationen ser ut på dagens stora universitets- och högskoleorter är det inte ett alternativ att ställa sig i bostadskön. Den akuta, och enda, lösningen för många blir att köpa en hyresrätt på den svarta marknaden. Andra tvingas till en tillfällig och osäker lösning genom att hyra bostad på andrahandsmarknaden.
Det måste till nytänkande, handlingskraft och snabba åtgärder för att förbättra situationen både på kort och lång sikt.
Att investera i kunskap är att investera i landets framtid. Bostadsbristen får inte bli ett hinder för människor att utbilda sig. Det är därför viktigt att snabbt åstadkomma lösningar som skapar bostäder åt studenter så att de akuta problemen avhjälps. Dessutom är det viktigt att studenterna lämnar sina lägenheter omedelbart efter avklarade studier för att lämna plats åt nya studenter.
Vi föreslår att del av stadigvarande bostad skall få hyras ut utan att uthyraren behöver betala skatt på inkomsten. Om mindre än 50 procent av en privatpersons stadigvarande bostad hyrs ut skall inkomsten vara skattefri. Detta är det snabbaste sättet att enkelt och billigt få fram bostäder för ungdomar och studerande. I Norge har man genomfört systemet med skattefri uthyrning av del i privatbostad med mycket gott resultat.
Dessutom vill vi att en inventering bland statliga fastigheter som enkelt kan göras om till studentbostäder skall genomföras. Sammantaget beräknar vi att tusentals studentbostäder skulle kunna tas fram omgående, om våra förslag genomförs. I och med denna inventering är det även viktigt att regeringen ser över andra hinder i lagstiftningen som försvårar ett snabbt iordningställande av studentlägenheter.
För att komma tillrätta med problemen på lång sikt måste förutsättningarna för byggande av bostäder reformeras så att nyproduktion möjliggörs.
Det måste bli lättare att bygga billigt. Konkurrensen på bygg- och byggmaterielmarknaden måste öka och ett friare hyressättningssystem måste tillåtas. Skatten på byggande och boende måste sänkas.
Planprocessen måste snabbas upp och bli billigare och effektivare, exempelvis bör antalet instanser för överklagande av detaljplan och bygglov minskas, så att projekt inte hindras på grund av detta. I dag kan en detaljplan överklagas i tre instanser och ett bygglov i fyra. Kostnaderna för dessa processer kan medföra att nybyggnation hindras.
Vi vill också ändra fastighetsbildningssystemet för att möjliggöra att nya fastigheter kan skapas ovanpå redan befintliga, dvs bygga på höjden. Detta skulle resultera i att fler, nya bostäder kan byggas i redan tätbebyggda områden.
För att studenterna skall ges möjlighet att under studietiden försörja sig och betala för sitt boende föreslår vi ett antal förändringar. Vi vill förbättra studenternas ekonomiska situation genom att förnya studiefinansieringssystemet så att möjligheten ökar för individen att själv välja mellan att finansiera utbildningen genom lån eller jobb. Vi vill underlätta möjligheterna till extraarbete och erbjuda flexiblare former för studiefinansiering. Dagens fribelopp skall helt avskaffas och CSN som studiefinansiär skall konkurrensutsättas.
Stockholm den 2 oktober 2001 |
|
Knut Billing (m) |
|
Sten Andersson (m) |
Inga Berggren (m) |
Carl-Erik Skårman (m) |
Ewa Thalén Finné (m) |
Gunnar Axén (m) |
Anna Lilliehöök (m) |
Margareta Cederfelt (m) |