Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag om att Statens geotekniska institut (SGI) blir samordningsmyndighet för stranderosionsfrågor.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att samordningsmyndigheten tar till vara den kunskap och kompetens som redan finns hos Erosionsskadecentrum.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att samordningsmyndigheten lokaliseras i närheten av de kommuner där problemen är störst.
Stranderosionen är ett stort problem inte minst på långa sträckor runt den skånska kusten. Bilder i media från Löderups Strandbad i Ystads kommun är något som många har på näthinnorna. Där har nu stranden försvunnit och ett antal byggnader hotar att falla i havet. Situationen är liknande i andra kommuner på syd- och västkusten i Skåne men även i Halland och på Gotland.
Ett enigt bostadsutskott uttalade förra året (betänkande 2000/01:BoU1) att stranderosionen utgör ett stort problem i bl.a. Skåne och Halland. Utskottet ansåg också att samhällets insatser på området behöver samordnas och ansvarsfördelningen på myndighetsnivå läggas fast.
Naturvårdsverket har på regeringens uppdrag utrett frågan om myndighetsansvar för stranderosionsfrågor. Verket har i samråd med övriga berörda myndigheter funnit att det finns behov av statligt engagemang och stöd till kommuner som berörs av stranderosion. Förslag föreligger om att Statens geotekniska institut (SGI) blir ansvarig myndighet. Syftet med samordningsansvaret skulle vara att:
inventera läge och omfattning av pågående stranderosion
kartlägga områden med potentiell risk för stranderosion och vara remissorgan vid planering av bebyggelse eller infrastruktur i sådana områden
följa forskningen på området och samordna kontakter med expertorgan
utvärdera erosionsförebyggande åtgärder och ge råd i frågan
föreslå statliga bidrag till erosionsförebyggande åtgärder där så bedöms erforderligt.
Frågor som rör stranderosion är mycket komplicerade och svåröverskådliga. Nödvändiga åtgärder är i allmänhet mycket dyrbara samtidigt som felaktiga insatser kan få negativa och kostsamma följdverkningar. Stora krav ställs därför på kompetens om kustprocesser. Sådan kompetens skulle kunna tillföras SGI genom att redan vunnen erfarenhet och kunskap utnyttjas. Denna finns enligt vår mening inom Erosionsskadecentrum (EC).
EC är en organisation som verkar för att flexibla, kostnadseffektiva och miljöanpassade erosionsskyddstekniker utvecklas vilka kan användas i förebyggande syfte och därmed minska de skador och kostnader som erosionen medför. EC bildades 1994 och består av 18 kustkommuner i Skåne, Gotlands kommun och i Halland Halmstad och Laholms kommuner och i Danmark Sölleröds kommun. Till Erosionsskadecentrum är ett Ingenjörsvetenskapligt råd knutet för att ge experthjälp i vetenskapliga och i praktiska frågor och konstruktionsfrågor.
Närheten till problemen är en viktig faktor. Det ger samordningsmyndigheten ökade möjligheter att hålla ett vakande öga på stranderosionen. Det ger också de kommunala handläggare som hanterar huvuddelen av kustproblemen den närhet till myndigheten som behövs. Vår uppfattning är därför att det är synnerligen lämpligt att samordningsmyndigheten lokaliseras i närheten av de kommuner där problemen är störst.
Stockholm den 25 september 2001 |
|
Inga Berggren (m) |
Carl-Axel Johansson (m) |