Riksdagen begär att regeringen gör en behovsanalys för att ge bättre underlag inför beslut om reglerna för överföring av fastighetstillbehör.
I propositionen föreslås ändringar i jordabalken, fastighetsbildningslagen, ledningsrättslagen och anläggningslagen. Syftet med förslaget är enligt regeringen att göra det möjligt att i rättsligt hänseende överföra byggnader eller andra anläggningar (fastighetstillbehör) från en fastighet till en annan. Tillbehören ska i samband med servitutsbildning och inrättande av gemensamhetsanläggning kunna överföras från den tjänande fastigheten till den eller de härskande fastigheterna (som har servitutsrätten). Vissa anläggningar som hör till en fastighet ska kunna frigöras från fastigheten i rättsligt hänseende i samband med upplåtelse av ledningsrätt. Propositionen handlar alltså i korthet om en ny reglering som gör det möjligt att överföra fastighetstillbehör mellan fastigheter och att omvandla fastighetstillbehör till lös egendom genom ett lantmäteriförfarande. Beslutet om överföring och frigörande ska under vissa förutsättningar kunna fattas även om ägaren till den tjänande fastigheten motsätter sig åtgärden.
Propositionen (2000/01:138) innebär en ny inriktning vad gäller frigörande och överföring av fastighetstillbehör genom att principen om frivillighet överges när byggnad eller fastighetstillbehör kan överföras med tvång. Detta är en ny princip som ytterligare måste diskuteras genom en tydligare analys av behovet, innan ny lagstiftning sker.
Förslaget i propositionen innebär ett avsteg från huvudprincipen i svensk fastighetsrätt. För att bryta det rättsliga sambandet mellan en fastighet och fastighetstillbehör krävs idag att tillbehöret tas bort från fastigheten. För genomförande av en sådan reform som föreslås i propositionen, måste starka behovsskäl finnas. Kristdemokraterna anser att behovsfrågan inte är tillräckligt belyst och analyserad i propositionen. För att ändra en huvudprincip krävs möjligheter för folk i allmänhet att få bättre information för att få förståelse för samt kunna bilda sig en mera tydlig uppfattning om behovet av en mera tvingande lagstiftning. Hittills finns några särskilt angivna undantag i lagstiftningen. Det finns särskilda bestämmelser om överlåtelse av fastighet som tillhör staten (reglering i lagen 1992:146, om verkan av vissa förbehåll). I utsökningsbalken (12 kap 15§) och expropriationslagen (6 kap 9§) finns undantag gällande verkan av exekutiv försäljning av fastighetstillbehör samt verkan av ianspråktagande av sådana tillbehör genom expropriation.
Eftersom bildandet av servitut och inrättande av gemensamhetsanläggningar har nära kopplingar till tredimensionell fastighetsbildning, är det rimligt att behovsanalysen sker i samband med de överväganden som pågår inom Regeringskansliet om denna nya form av fastighetsbildning.
Vad gäller förslagen om servitut och gemensamhetsanläggningar är lagstiftningen redan idag tillräcklig för servitutsupplåtelsen och själva inrättandet av gemensamhetsanläggningen för nyttjandet av fastighetstillbehören. Att ett frigörandebeslut ska kunna genomföras genom tvång inger betänkligheter utifrån den enskildes rättigheter samt subsidiaritetsprincipen. Redovisningen i propositionen ger ingen klar bild av huruvida det handlar om att tillgodose sådana angelägna allmänna intressen som avses i 2 kap 18§ regeringsformen.
Regeringen har i propositionen tagit till sig flera av de förslag som inkommit till utredningsförslaget ”Överföring av fastighetstillbehör”, Ds 2000:10. Kristdemokraterna anser det dock nödvändigt att en behovsanalys görs, förslagsvis i samband med de överväganden som pågår inom Regeringskansliet beträffande innehållet i betänkandet (SOU 1996:87) Tredimensionell fastighetsbildning.
Stockholm den 21 september 2001 |
|
Ulla-Britt Hagström (kd) |
|
Annelie Enochson (kd) |
Harald Bergström (kd) |
Johnny Gylling (kd) |
Ulf Björklund (kd) |
Caroline Hagström (kd) |
Tuve Skånberg (kd) |
Lars Gustafsson (kd) |
Ester Lindstedt-Staaf (kd) |
Magnus Jacobsson (kd) |
Mikael Oscarsson (kd) |