Motion till riksdagen
2001/02:A379
av Anita Jönsson och Morgan Johansson (s)

Löneskillnader på grund av kön


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder mot löneskillnader på grund av kön.

Motivering

I Sverige har vi lagar som ska skydda individen mot diskriminering, på grund av kön, etniskt ursprung, funktionshinder och sexuell läggning. Domstol i diskrimineringstvister är Arbetsdomstolen. Besluten kan inte överklagas.

För tredje gången förlorade JämO nyligen ett mål i Arbetsdomstolen om lönediskriminering i vården. AD ansåg att landstinget i Stockholm inte di­skriminerat en kvinnlig IVA-sköterska. I målet jämfördes sköterskan med en mediciningenjör. JämO hävdade i målet att de båda arbetena var likvärdiga i jämställdhetslagens mening. AD ger JämO rätt när det gäller arbetenas likvärdighet. Det som bedömts är sådant som arbetsuppgifternas svårighetsgrad, kunskap och förmåga, ansvar, ansträngning och arbetsförhållanden. Löne­skillnaden mellan de två jämförda personerna var drygt 4.000 kr/månad.

Trots detta anser AD att sköterskan inte är lönediskriminerad. Anledningen till detta ställningstagande är att AD anser att mediciningenjören har ett högre marknadsvärde.

Trots att arbetena är likvärdiga, även enligt AD, är det marknadskrafterna som avgör om det är lika lön för likvärdigt arbete som gäller.

Den strukturella diskriminering som finns på arbetsmarknaden och som hindrar kvinnor att få lika lön för lika eller likvärdigt arbete, invandrare att få anställning, funktionshindrade att få visa sin kapacitet, homosexuella att bli accepterade på arbetsplatsen är förankrad i värderingar som dessvärre är vanliga på arbetsmarknaden.

Löner sätts i avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare, ett tillvägagångssätt som är en viktig beståndsdel i det vi kallar lönebildning. Sedan ett drygt år har vi en ny myndighet som har till uppgift att verka för en väl fungerande lönebildning, Medlingsinstitutet (MI). MI har också ett särskilt jämställdhetsuppdrag.

Vi vill därför att regeringen undersöker om det går att stärka MI:s roll i lönebildningen när det gäller osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män och MI:s samarbete med JämO i dessa frågor.

Vi anser därför att mer måste göras för att komma till rätta med löneskillnader mellan kvinnor och män. Vi utgår ifrån att regeringen noga följer fråg­an och vidtar de åtgärder som är nödvändiga.

Stockholm den 5 oktober 2001

Anita Jönsson (s)

Morgan Johansson (s)