Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en strategi mot farligt ensamarbete.
Ökningen av ohälsa i arbetslivet fortsätter och det är nu positivt att förslag till åtgärder tagits fram för att motverka den ogynnsamma utvecklingen. Åtgärderna ingår i en sammanhållen strategisk satsning för förbättrade arbetsvillkor och för hälsa i arbetslivet. Programmet i 11 punkter omfattar åtgärder för att förebygga ohälsa i arbetslivet, rehabilitera dem som drabbats samt vissa åtgärder inom hälso- och sjukvården. Syftet med programmet är att sätta individen i centrum och att göra arbetsgivarens ansvar för hälsan tydligare. Vi anser att det är mycket positivt att ett brett åtgärdsprogram för ökad hälsa i arbetslivet har presenterats, men det vi saknar är en strategi mot farligt ensamarbete.
Allt fler skadas fysiskt eller psykiskt när de rånas, misshandlas eller hotas på arbetet. Som exempel kan vi nämna inom handeln där två tredjedelar av butiksrånen sker vid ensamarbete och de drabbar i mycket hög utsträckning unga kvinnor. Ensamarbete inom handeln visar tyvärr ingen tendens att minska utan tillsammans med sena öppettider har detta blivit ett konkurrensmedel mot stormarknaderna. En konkurrenssituation som med största sannolikhet ökar rånriskerna.
En del åtgärder har vidtagits för att förbättra situationen vid ensamarbete, men detta är tyvärr inte tillräckligt. Att utsättas för rån, hot eller misshandel innebär för flertalet av de drabbade ett livslångt lidande. Därför anser vi att det är viktigt att ingen som arbetar inom verksamheter som brukar utsättas för stora risker ska arbeta ensam och att det finns anledning att se över möjligheterna att införa ett förbud mot ensamarbete vid farliga arbetsplatser. Vi anser att en samlad strategi mot farligt ensamarbete är en viktig del i ett långsiktigt arbete för en bättre miljö och hälsa i arbetslivet.
Stockholm den 3 oktober 2001 |
|
Lisbeth Staaf-Igelström (s) |
|
Ann-Kristine Johansson (s) |
Marina Pettersson (s) |