Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Arbetslivsinstitutet.
Arbetslivsinstitutet (ALI) skapades 1995 genom en sammanslagning av Arbetsmiljöcentrum, Arbetsmiljöinstitutet och Arbetsmiljöfonden. ALI:s uppgifter är enligt SFS 1995:864 att bedriva och främja forskning och utbildning samt utvecklingsprojekt som rör arbetsliv, arbetsmiljö och relationerna på arbetsmarknaden. För närvarande är ALI:s verksamhet föremål för omfattande kritik såväl internt som externt, och kritiken handlar framför allt om att organisationen är svåröverskådlig och tungrodd samt att ALI är överbyråkratiserat eftersom nästan var tredje anställd sysslar med annat än huvuduppgiften, d v s forskning.
Ett allt oftare använt mått på forskningseffektivitet och produktivitet är antalet publikationer som tagits fram. Om man tar t ex en medicinsk fakultet vid ett större svenskt universitet och delar dess anslag med antalet publikationer i internationella tidskrifter får man fram att varje publikation kostar ca 200 000 kronor, inklusive utbildningsanslaget för fakultetens grundutbildningsuppgifter. Priset per publikation hos ALI uppgick till 2,2 miljoner kronor om man räknar in även enklare stencilrapporter. Siffrorna avser 1999. En jämförelse mellan ALI och dess danska motsvarighet visar att i Danmark klarar man av att producera 3,4 publikationer per anställd medan ALI endast förmår producera 0,4 publikationer per anställd. Jämförelsen avser 1999.
Näringsdepartementet arbetar för närvarande med en analys av situation vid ALI. Resultaten av ALI:s verksamhet är väl kända sedan tidigare varför jag föreslår att Arbetslivsinstitutet läggs ned, att dess forsknings- och utvecklingsanslag överförs till lämpliga universitet och högskolor och att övrig verksamhet som anses behövlig överförs till andra befintliga myndigheter.
Stockholm den 5 oktober 2001 |
|
Tomas Högström (m) |