Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om regelverket inom arbetslöshetsförsäkringen vad avser försäkran om att inte återuppta studier.
Det ställs allt större krav på kunskap och kompetens i vårt samhälle. Det som förr räckte både för att ta sig in på arbetsmarknaden och för att behålla sitt arbete är ofta inte längre tillräckligt. För den som blir arbetslös är utbildning och kompetensutveckling en möjlighet till ett nytt arbete.
Den socialdemokratiska regeringen har därför satsat stort på utbildning. Det gäller alla nivåer, inte minst inom högskolan där den eftergymnasiala utbildningen och Kunskapslyftet inneburit en ny chans för många arbetslösa.
Om en studerande, efter avslutade studier, återgår till arbetslöshet är regeln inom arbetslöshetsförsäkringen att man måste skriva på en försäkran att man avslutat sina studier för att kunna erhålla ersättning från a-kassan. Detta gäller såväl hel- som deltidsstudier.
I och med att man skrivit på försäkran om att studierna är avslutade riskerar man återbetalningsskyldighet av ersättning om man efter en tid av arbetslöshet åter vill börja studera.
Detta får till följd för den arbetslöse att man under åtskilliga månader måste avstå från studieaktivitet, trots att vi samtidigt annars alltid uppmanar till aktivitet under arbetslöshetsperioder. Det gäller alltså inte att man avser att studera med ersättning från arbetslöshetskassa utan att man önskar studera med sedvanligt studiestöd.
Dessa månader av onödig arbetslöshet istället för önskade studier kan öka risken för att man minskar sitt självförtroende och sin självkänsla. Denna del av regelverket för arbetslöshetsförsäkringen bör därför ses över för att inte i onödan bidra till inaktivitet under arbetslöshetsperioder.
Stockholm den 5 oktober 2001 |
|
Jan Björkman (s) |
|
Christer Skoog (s) |
Karin Jeppsson (s) |