Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om de kommunala ungdomsprogrammen.
De ungdomar som deltar i KPU (kommunalt ungdomsprogram) har i de allra flesta fall genomgått gymnasiet. De är i åldern 18–19 år. En del av dem tänker fortsätta på högskolan men vill gärna prova på ett arbete innan de fortsätter sina studier. Ett studieuppehåll kan vara bra och nyttigt efter 12 års studier. Under en sådan period bör ungdomarna ges möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden.
Utöver dessa relativt studiemotiverade ungdomar kommer många ungdomar med bristfälliga gymnasiebetyg till KPU. De är studietrötta och har låg motivation till att fortsätta studera inom det traditionella utbildningssystemet. De flesta av dem har dock tagit sig igenom gymnasiet i tre år med vanlig studiefinansiering i form av studiebidrag. Vi måste hitta ett motiv för att få dem villiga att delta i KPU-verksamhet.
Om ersättningen sänks kommer ungdomarna som deltar i KPU att vara berättigade till försörjningsstöd från socialtjänsten.
Arbetsmarknaden är fortfarande sådan att många ungdomar har svårt att få jobb. KPU och ungdomsgarantin är då ett bra alternativ till arbetslöshet och passivt understöd via socialtjänsten.
Både KPU och ungdomsgarantin bör naturligtvis hela tiden förbättras kvalitativt. Ett område som bör kunna förbättras är utvecklandet av intressebaserat lärande. Det kan ske i olika former av teori varvad med praktik och projektarbeten. Det kan också ske i olika former av företagsförlagd utbildning.
Stockholm den 4 oktober 2001 |
|
Birgitta Ahlqvist (s) |
Lars U Granberg (s) |