Motion till riksdagen
2001/02:A348
av Lars Wegendal m.fl. (s)

Lönebidraget


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lönebidragsanställningar.

Motivering

Det är med stor glädje som vi kan konstatera att den totala arbetslösheten minskar. Regeringens 4-procentiga delmål ser ut att kunna nås. Dessvärre finns det dolt bakom dessa positiva siffror stora regionala obalanser där sysselsättningsökningen är alltför svag och där den öppna arbetslösheten är oacceptabelt hög. Detsamma gäller obalanser för olika grupper på arbetsmarknaden.

De arbetshandikappades ställning på arbetsmarknaden är fortfarande för svag, och det är med glädje man kan konstatera att regeringen i årets budgetproposition annonserar om en samlad översyn av hur de arbetshandikappades ställning skall stärkas på framtidens arbetsmarknad. I propositionen redovisas även att i augusti 2001 var 57 300 personer med arbetshandikapp anställda med lönebidrag eller hade OSA. Samtidigt fanns 24 800 personer med arbetshandikapp registrerade vid landets arbetsförmedlingar.

Tyvärr innebar även det gångna året att AMV inte fullt ut använde de tilldelade medel som fanns för att arbetsplacera personer med arbetshandikapp. Detta är djupt olyckligt och bör inte få förekomma i ett sådant positivt konjukturläge som vi befunnit oss i.

Av regeringens redovisning i budgetpropositionen framkommer även att 1 252 personer med anställning på Samhall avslutade sin anställning för arbete på den öppna arbetsmarknaden. Av dessa erhöll hela 63 % anställning med lönebidrag.

Under flera år har det bland framför allt mindre arbetsgivare (fåmansbolag och allmännyttiga organisationer) förts en fullt berättigad diskussion om nivån på taket vid beräkning av lönebidrag. Takbeloppet på 13 700 kronor har inverkat menligt både på möjligheterna att arbetsplacera arbetshandikappade, och på möjligheterna till en rimlig löneutveckling för dem som redan har en anställning.

Inte minst i idrottsföreningar och andra ideella organisationer ställer lönebidragstaket till stora bekymmer och är ett hinder för anställningar. Samtidigt kan man konstatera, vilket även regeringen gör i budgetpropositionen, att anställningar inom ramen för anställningsformer inom den sociala ekonomin är ett mycket bra steg på vägen mot en fastare förankring på arbetsmarknaden.

Med hänvisning till ovanstående vore det rimligt att genomföra en översyn av regelverket kring lönebidragsanställning för att möjliggöra ytterligare anställningar inom den sociala ekonomin och förhindra ytterligare löneskillnader på grund av ett otidsenligt regelverk.

Stockholm den 2 oktober 2001

Lars Wegendal (s)

Tomas Eneroth (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)