Motion till riksdagen
2001/02:A344
av Lilian Virgin (s)

Övergångsarbeten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om försök med övergångsarbeten.

Motivering

Gotland är det län som påverkats starkt av omstruktureringen av försvaret. Tre av fyra regementen har lagts ner. Regeringen har tillsatt en omställningsgrupp som tillsammans med en lokal omställningsgrupp arbetar med att ta fram ersättningsarbeten för dem som arbetat inom försvaret. Försvarsomställningen är hanterbar och det gotländska samhället kommer att klara förändringarna på ett fullgott sätt. Problemet är nu att det förutom försvarsomställningen har förekommit ett stort antal varsel på gotländska arbetsplatser. Som exempel kan nämnas Stånga mejeri där Arla Foods beslutat om nedläggning och 40–50 personer mister sin anställning. Vägverket produktion har förlorat i anbudsgivning och 22 personers anställning vid Vägverket på Gotland försvinner. Ovanpå detta har Flextronics nu varslat 475 och tidigare 75 personer om uppsägning. Sammantaget berör det hos Flextronics halva den tidigare personalstyrkan. Det varsel som lagts drabbar arbetskraften på Gotland på ett sätt som blir svårt att hantera inom de vanliga arbetsmarknadspolitiska åtgärderna. Vi har också sedan några år tillbaka erfarenhet av Daniscos avveckling av sockerbruket i Roma, där det fortfarande finns arbetstagare som inte funnit nya passande arbeten. Vår arbetsmarknad är dessutom begränsad eftersom vi har begränsade möjligheter till arbetspendling och arbete i andra regioner.

Det som hänt på den gotländska arbetsmarknaden är av den storleken att det behövs extraordinära åtgärder för att klara situationen och för att förhindra att arbetskraft ställs åt sidan och inte längre behövs. Den personal som friställs och även den personal som fortsätter hos Flextronics behöver utbildning för att passa för nya arbetsuppgifter. Flextronics har dessutom sagt att de vill satsa på arbeten som innebär utveckling, och det är arbetskraften som kan svara upp emot detta som de vill behålla.

Vi kan befara att äldre arbetare med lägre utbildning inte är så attraktiva för fortsatt arbete. Vi har dessutom i Riksförsäkringsverkets undersökning från september i år sett att förutom övertalighet på grund av arbetsbrist kan övertalighet även bero på att den anställdes kunskap och kompetens inte matchar vad som krävs för arbetsuppgifterna. Många äldres utbildning och kompetens räcker inte till, utan arbetsgivarna behåller de yngre med mer aktuell utbildning, medan de äldre får gå vid personalneddragningar.

Vi kan också se att svängningarna på arbetsmarknaden är stora. Flextronics hade strax före sitt beslut om varsel behov av större lokaler och utökning. Frågan är om man på något sätt kan ta tillvara den kompetens och erfarenhet som finns hos de personer som tvingas lämna sina arbetsplatser. I många fall kan det röra sig om personer som har 10–15 år kvar som yrkesverksamma.

Arbetsmarknadsverket (AMS) har lämnat förslag till regeringen om så kallade övergångsarbeten. Det skulle vara en möjlighet att i en extrem situation, såsom den som nu drabbar arbetsmarknaden på Gotland, erbjuda meningsfulla arbeten och ta tillvara kompetens och erfarenhet hos friställd arbetskraft, i väntan på att nya arbeten skapas. Aktivitetsgarantin är bra för enskilda individer men räcker inte till och klarar inte av en extrem situation med en stor mängd arbetssökande och en begränsad tillgång på arbeten.

AMS förslag till övergångsarbeten, eller en variant av detta, skulle kunna prövas i en försöksverksamhet på en svår arbetsmarknad, som den som nu uppstått på Gotland.

Stockholm den 2 oktober 2001

Lilian Virgin (s)