Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att kraftfulla åtgärder måste vidtas inom vård- och omsorgsområdet för att skapa stimulans för utbildning och anställning.
Bland omvårdnadspersonal finns det ca 40 000 personer i ofrivillig deltidsarbetslöshet. Trots högt ställda mål och stora förväntningar på åtgärder från såväl regering som de kommunala och landstingskommunala arbetsgivarna, tenderar de höga talen att kvarstå och har inom vissa delar ökat under senare år.
Den av regeringen tillsatta Vård- och omsorgskommissionen konstaterar i sitt arbete att prognoser visar på ett behov av 150 000 fler anställda i vård och omsorg än de som idag utbildas. Man konstaterar att det finns risk för akut brist på personal inom vissa specialistområden. Trots påtalade rekryteringssvårigheter ligger deltidsarbetslösheten på oacceptabelt hög nivå.
Många ungdomar väljer idag annan utbildning än vård och omsorg eller byter till annat arbete när sådant erbjuds. Skälen därför är ofta kopplade till arbetsmiljösituationen eller försörjningsmöjligheten eller till bådadera.
Den halvering av deltidsarbetslösheten som utgjorde delmål för kommissionen under 2000 kom inte att infrias.
Trots medvetenhet hos kommunerna om framtida förväntade personalrekryteringsproblem fortsätter man att anställa personal på deltid och timanställning på ett oroväckande sätt. I november månad 1999 fanns sammanlagt ca 95 000 timavlönade i kommunerna, enligt en sammanställning från en av parterna. Enligt samma källa kvarstår problemen trots att två år gått. I vissa kommuner uppvisas att var fjärde anställd har en anställning som vikarie.
Det förekommer många olika former av hantering av denna problematik. De goda exemplen har dock svårt att göra sig gällande på grund av bl.a. de regionala ekonomiska obalanser som anses föreligga.
Personalrekryteringsfrågor är i normalfallet en lokal fråga för berörda arbetsgivare. Men frågan om rekryteringsproblemen till vård- och omsorgsområdet har tidigare bedömts som en riksangelägenhet. Det behövs kraftfulla åtgärder för att kommuner och landsting ska klara det framtida personalbehovet. Lika angeläget är det att arbetsmarknaden förändras så att människors vilja till utbildning och arbete inom vård- och omsorgsområdet stimuleras.
Stockholm den 4 oktober 2001 |
|
Göte Wahlström (s) |
|
Christina Nenes (s) |
Carina Hägg (s) |
Åke Gustavsson (s) |