Motion till riksdagen
2001/02:A327
av Ronny Olander m.fl. (s)

Drogtester


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motion­en anförs om behovet av lagstiftning om droger i arbetslivet.

Motivering

Människor med alkohol- och drogproblem möter vi överallt i vårt samhälle. Vi skall därför inte vara främmande för att anställda inom alla branscher kan ha problem av denna karaktär. Vad vi kan utgå ifrån är att problem existerar, d.v.s. att det bland oss finns ett antal anställda med missbruksproblem. I detta perspektiv måste slutsatsen bli att vi, så långt det någonsin är möjligt, måste verka för att förhindra att missbruksproblem uppstår. Det är också nödvändigt att anställda som redan har missbruksproblem får lämplig hjälp och stöd. I första hand skall detta arbete bedrivas av omtanke om våra medmänniskor, men också av ekonomiska skäl. Missbruk av alkohol och/eller andra droger drabbar, förutom den enskilde, människor i hans eller hennes omgivning. I första hand gäller detta anhöriga, men även arbetsgivare och arbetskamrater. Det ligger i allas vårt intresse att göra vad vi kan för att hjälpa dem som har problem eller befinner sig i riskzonen. Vi måste också vara beredda att samarbeta med anhöriga.

Syfte med drogtester är

Hur ser det ut på arbetsplatserna?

Vi vet att det redan idag finns företag och arbetsplatser som genomför drogtester utan att det finns regler eller insyn i verksamheten. Vidare ställer olika företag krav på sina under entreprenörer att få drogtesta deras anställda.

Hur är rättssäkerheten?

Ett företag som bestämmer sig för att drogtesta sina anställda behöver inte motivera vad man ska testa. Den enskilde som utsätts för drogtesterna har inget val. Den som nekar att göra testerna riskerar att bli uppsagd. Är företag­et underentreprenör riskerar företaget att förlora ordern/arbetet om inte drogtest genomförs. Söker man ett arbete och företaget har som policy att drogtesta före anställningen blir man tvungen att drogtesta sig om man vill ha ett arbete. Företagen har sedan tillgång till testresultaten, vilka kan innehålla känsliga uppgifter för den enskilde. Det finns inget regelverk för hur företag utanför myndigheter och sjukvård ska hantera testresultat av drogtester.

Lagstiftning

Vi föreslår lagstiftning för att säkerställa rättssäkerheten för den enskilde. Vidare behöver det klargöras under vilka villkor som testen görs samt vem som har rätt att utföra testerna. Det är viktigt att sekretess och den personliga integriteten klaras ut. Det handlar också om en arbetsmiljöfråga för alla.

Motionären föreslår att regeringen lagstiftar om drogtester i arbetslivet och beaktar det som motionen har tagit upp.

Stockholm den 3 oktober 2001

Ronny Olander (s)

Siw Wittgren-Ahl (s)

Reynoldh Furustrand (s)

Inger Segelström (s)

Lennart Nilsson (s)

Berit Andnor (s)

Claes-Göran Brandin (s)

Eva Arvidsson (s)

Hans Stenberg (s)

Agneta Brendt (s)

Bengt-Ola Ryttar (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Ola Rask (s)