Motion till riksdagen
2001/02:A321
av Ann-Kristine Johansson och Helena Zakariasén (s)

Utbildning i företag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utbildning i företag.

Motivering

Dagens regler innebär att man kan söka stöd för utbildning av anställda om man samtidigt plockar in en långtidsarbetslös ersättare för den som är i utbildning. Avsteg från kravet på ersättare kan ske om man permitterat eller sagt upp anställda och de genom utbildning kan behålla anställningen eller få ett nytt arbete.

Nu när vi riskerar att gå in i en lågkonjunktur är möjligheterna små att få utbilda personalen innan det går så långt som till uppsägning eller permittering.

I många små och medelstora företag är det inte ovanligt att man är mycket försiktig med att säga upp personal eftersom kostnaden för att nyanställa är hög, och relativt sett belastas företaget hårt för varje ny som skall läras upp.

Denna försiktighet och rädsla för att vidta åtgärder är vid en första anblick positiv för den anställde, men vid en långvarig och kraftig nedgång kan det tyvärr leda till att hela företaget äventyras.

Utbildning i företag kan aldrig nog stimuleras för att överbrygga svackor, bättra på personalens kompetens och ge möjligheter till att möta nya kunskaper och krav.

Arbetslivet, företagens produkter och dess omvärld förändras i en allt snabbare takt. De företag som inte inser behovet av att utveckla och utbilda sina anställda riskerar att slås ut. Tyvärr är också de personer som arbetat på denna typ av företag ohjälpligt efter när de kommer ut på den öppna arbetsmarknaden efter att företaget de arbetat på inte klarat av omställningen.

Därför bör det ur samhällets synvinkel vara intressant att hjälpa till med utbildningsinsatser för att överbrygga svackor i konjunkturen, både av hänsyn till den anställde och för att behålla ett varierat näringsliv med många små företag.

Utbildning i företag borde vara möjligt för små och medelstora företag, t.ex. upp till 50 anställda, att erhålla också i konjunktursvackor som ett alternativ till uppsägningar eller permitteringar. Utbildningsstöd skall kunna erhållas för 50 % av den totala kostnaden (samma beräkningsregler som dagens företagsutbildning) och skall ha till syfte att stärka den anställdes kompetens för att möta nya krav inom företagets verksamhetsområde. För att passa dessa små företag bör i detta avseende den spärr om stöd med högst 25 % för ”företagsspecifik” utbildning tas bort. Vi tror att en liknande insats från samhällets sida skulle vara till stor nytta för företag och anställda om vi riskerar att gå in i en period med lägre takt i konjunkturen.

Stockholm den 2 oktober 2001

Ann-Kristine Johansson (s)

Helena Zakariasén (s)