Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av arbetsförmedling i konkurrens.
Arbetsförmedlingens brist på förmåga och insikt är känt sedan länge. Av alla som nyanställdes 1999 hade endast 11 procent fått information om anställningen genom den offentliga arbetsförmedlingen. Cirka 72 procent av alla nyanställningar skedde på annat sätt.
Arbetsförmedlingens monopolsituation är en byråkratisk maktfaktor, nära besläktad med regeringens politik och de är därför kommunicerande kärl. Riksrevisionsverket (RRV) har också i årets rapport 2001 till regeringen granskat arbetsförmedlingarnas effektivitet och skriver med anledning av sin kritik mot arbetssättet:
Enligt RRV bör förmedlingarna ges bättre förutsättningar för att arbeta tillväxt- och företagsinriktat. RRV vill uppmärksamma regeringen på att det är angeläget att utformningen av verksamhetsstyrningen ses över så att statsmakternas uttalade tillväxtambitioner i arbetsmarknadspolitiken får genomslag dels i de verksamhetsmål som regeringen sätter upp för AMV och dels i AMV:s egna metoder för resursfördelning. RRV anser att detta bland annat kan ske genom att regeringens mål för verksamheten och AMV:s modell för resursstyrning tydligare utformas så att lediga platser och ett företagsinriktat arbetssätt tillmäts en större vikt än för närvarande.
Av ovan framgår att möjligheten för arbetsförmedlingen att arbeta flexibelt är minimal. En avveckling av dagens arbetsförmedling är nödvändig liksom en utveckling av fler och fristående arbetsförmedlingar är nödvändigt för konkurrensens skull, men mest av allt för jobbens skull.
Stockholm den 4 oktober 2001 |
|
Cristina Husmark Pehrsson (m) |
Ewa Thalén Finné (m) |