Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lönebidragen.
Situationen på arbetsmarknaden har förbättras och målet om fyra procents öppet arbetslösa har nåtts vilket vi anser vara mycket positivt. Tyvärr är inte läget på arbetsmarknaden för personer med arbetshandikapp lika positivt. Oberoende av konjunkturläget har arbetshandikappade svårt att få arbete. Lönebidrag är en mycket bra arbetsmarknadspolitisk åtgärd för att underlätta för personer med olika funktionshinder att komma in på arbetsmarknaden. Vi vet också att många samhällsnyttiga arbetsinsatser utförs av lönebidragsanställda inom en mängd olika områden. Lönebidraget har utvärderats och har visat sig vara samhällsekonomiskt lönsamt.
AMV har inte uppnått målet att minst 56.000 arbetshandikappade i genomsnitt per månad ska vara sysselsatta med lönebidrag eller OSA, utan resultatet är i genomsnitt drygt 2.000 färre per månad. En förklaring som framkommit till att målet inte nåtts är bland annat att beloppet för den lönebidragsgrundande lönekostnaden är för låg för att vissa arbetsgivare ska anställa. Däremot har AMV nått målsättningen att den genomsnittliga bidragsnivån för lönebidrag – förutom allmännyttiga organisationer – ska uppgå till högst 60 procent. Nivån uppgick till 58 procent. Vår bestämda uppfattning är att man ska vara varsam när det gäller att successivt reducera bidragsnivån på lönebidragen vilket även resultatet tyder på. Det är bättre att en person med arbetshandikapp har ett arbete än står utanför arbetsmarknaden och dessutom är det mer lönsamt ur samhällsekonomisk synpunkt. Vi anser att det är bra att regeringen nu aviserar att göra en samlad översyn av hur de arbetshandikappades ställning ska stärkas på framtidens arbetsmarknad och då utgår vi ifrån att bland annat dessa frågor kommer att belysas!
En annan mycket viktig fråga för de arbetshandikappade med lönebidrag är det så kallade taket. I dag är den högsta bidragsgrundade månadslönen för personer med lönebidrag 13.700 kronor. Denna nivå är oförändrad sedan 9 år tillbaka! Om inget görs så kommer löneklyftorna att öka än mer mellan personer utan arbetshandikapp och de med olika arbetshandikapp som påverkar produktionskapaciteten. Ojämlikheten kommer att öka än mer vilket vi anser vara oacceptabelt. Vi anser att det är bra att regeringen nu aviserar att göra en samlad översyn av hur de arbetshandikappades ställning ska stärkas på framtidens arbetsmarknad, och vi utgår ifrån att en höjning av taket för lönebidragen särskilt beaktas.
Stockholm den 25 september 2001 |
|
Lisbeth Staaf-Igelström (s) |
|
Ann-Kristine Johansson (s) |
Marina Pettersson (s) |