Motion till riksdagen
2001/02:A309
av Ann-Kristine Johansson m.fl. (s)

Företagshälsovård


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regering vad som i motionen anförs om företagshälsovård.

Motivering

Företagshälsovården är en viktig resurs, inte minst i det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

Trots att alla anställda bör ha rätt till företagshälsovård, vet vi att många saknar sådan. Att stödet till företagshälsovården har minskat rejält har gett tydliga och synliga negativa resultat i arbetsmiljön.

Idag säger arbetsmiljölagen att arbetsgivaren skall vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall.

En arbetsgivare skall svara för att den företagshälsovård som påkallas av arbetsförhållandena finns att tillgå. Med företagshälsovård avses en oberoende expertresurs inom områdena arbetsmiljö och rehabilitering. Företagshälsovården skall särskilt arbeta för att förebygga och undanröja hälsorisker på arbetsplatser samt ha kompetens att identifiera och beskriva sambanden mellan arbetsmiljö, organisation, produktivitet och hälsa. Idag har vi en företagshälsovård som inte enligt lagstiftningen är obligatorisk.

Alla på arbetsmarknaden har rätt till en säker och trygg arbetsmiljö, de utbildade experterna på en väl fungerande företagshälsovård kan hjälpa till med detta.

Sjukfrånvarostatistiken ökar på många platser idag. Detta innebär enorma kostnader för arbetsgivarna, för samhället och en svår situation för den enskilde. Många av sjukfrånvarotillfällena är arbetsrelaterade även om mörkertalet är stort så, vet vi detta. Genom en väl fungerande företagshälsovård som arbetar förebyggande kan man med säkerhet få ner sjukfrånvarodagarna och minska kostnaderna.

Arbetsskadestatistiken visar att de anmälda arbetsskadorna ökar inom framför allt LO-området. I slutet av 90-talet, mellan åren 1996 och 1998, ökade arbetsskadorna såväl inom industrin som den offentliga sektorn, handel och övrig privat serviceverksamhet för såväl män som kvinnor. Att resurserna till företagshälsovården samtidigt minskat är därmed inte tillfredsställande. Av den arbetsskadestatistik som återkommande presenteras finns det anledning att tro att en del av dessa skador skulle ha kunnat förebyggas med en väl fungerande företagshälsovård. Särskilt de anmälda skador som rör rörelseapparaten.

För att förebygga hälsorisker på arbetsplatser är det viktigt med en opartisk expertis, opartisk företagshälsovård. Det är nödvändigt för att kunna undanröja hälsorisker, anpassa arbetsmiljön och föreslå rehabiliteringsåtgärder vid eventuell arbetsskada.

I arbetet med att skapa goda arbetsmiljöer och förebygga arbetsskador har företagshälsovården en viktig roll. Därför måste fler få ta del av den.

Elanders Gotab, Stockholm 2001

Stockholm den 4 oktober 2001

Ann-Kristine Johansson (s)

Torgny Danielsson (s)

Marina Pettersson (s)