Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att kommuner, arbetsförmedling, socialtjänst, försäkringskassa och övriga myndigheter har ett regelverk och resurser som samverkar för att ge arbetslösa ungdomar bättre möjligheter.
Arbetslösheten för ungdomar har generellt sett minskat de senaste åren. Men för många av de ungdomar som idag står utanför eller på gränsen till arbetsmarknaden är situationen mycket svår. De riskerar att hamna i ett vakuum.
Det gäller unga människor med varierande svårigheter, problem och bakgrund. Det kan handla om att de har trasiga hemförhållanden, oavslutad skolgång, ofullständiga studieresultat. Många av dessa ungdomar mår psykiskt dåligt med bristande självtillit och framtidstro.
Ungdomar med fysiska eller psykiska funktionshinder möter särskilda svårigheter att komma in på arbetsmarknaden.
Det kan också gälla unga människor som av praktikplatsföretagen betraktas som ”ej anställningsbara” eller det kan handla om att de har deltagit i olika åtgärder, som resulterat i flera avhopp från skola, komvux eller praktikplatser.
Frustrationen och stressen ökar hos såväl ungdomarna som hos kommunernas och arbetsförmedlingarnas handläggare. Kontakten med ungdomarna är tidskrävande och det uppstår konflikter vid tillämpning och gränsdragning mellan de olika regelverken.
T.ex. kan AF anse att en person inte är klar/mogen/förberedd för arbetsmarknaden medan socialtjänsten anser att han/hon ska stå till arbetsmarknadens förfogande. Moment 22!
Det finns goda exempel på hur kommuner och arbetsförmedlingar har arbetat med dessa ungdomar. Men man upplever många gånger att dagens regelverk begränsar/hindrar deras möjligheter att arbeta mer långsiktigt och individuellt. De måste få optimala möjligheter att göra långsiktiga helhetsinsatser och att utveckla samarbetet mellan myndigheterna
Det krävs ett kompetent vuxenstöd när det handlar om att negativa trender hos vissa unga måste brytas. De riskerar annars att hamna i ett nedbrytande utanförskap och i ett långvarigt beroende av socialbidrag. Destruktivt beteende, droger och asocialitet utgör en uppenbar fara för ungdomar i den situationen.
Vi menar att regeringen bör ges i uppdrag att snarast vidta de åtgärder som krävs för att resurser och regelverk ska samverka på ett bättre sätt för att arbetslösa ungdomar ska få en optimal chans i välfärdssamhället.
Stockholm den 1 oktober 2001 |
|
Barbro Hietala Nordlund (s) |
|
Bengt-Ola Ryttar (s) |
Per Erik Granström (s) |