Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av jämställdhetslagen så att denna förstärks i enlighet med motionens anda.
Jämställdhetslagen ändrades vid senaste årsskiftet. Avsikten var att ge JämO och fackförbunden effektivare vapen när det gäller att avskaffa könsberoende löner. Ändringarna innebär bland annat att det är arbetsgivarens sak att styrka att löneskillnader inte beror på kön. Det är således inte arbetstagaren som skall visa att de anställda utför likvärdiga arbetsuppgifter.
Arbetsmarknadsdomstolen (AD) har sedan den nya jämställdhetslagen trätt i kraft avkunnat dom i två mål gällande lönediskriminering. I den ena av dessa domar har AD bedömt en intensivvårdssjuksköterskas och en medicinteknikers arbetsuppgifter som likvärdiga. I den andra, gällande socialkonsulenter, handlar det om två nyanställda män som får betydligt högre lön än sin nyanställda kvinnliga kollega och de kvinnor som redan var anställda.
Kvinnorna är i dessa fall lika eller mer meriterade än männen. Detta framgår av den meritjämförelse avseende utbildning, yrkes- och arbetslivserfarenhet som presenteras under förhandlingarna som gjorts.
Detta borde betyda ett genombrott för jämställdheten, men AD har nöjt sig med arbetsgivarens hänvisning till marknaden och i det sistnämnda målet menat att det bara är männen som har tillgång till denna marknad eftersom de var externa sökande.
AD har bedömt arbetena som likvärdiga, men ingen har lönediskriminerats eftersom löneskillnaderna har sitt ursprung i sakliga skäl som inte har samband med kön. Trender och fluktuationer på marknaden står sålunda över jämställdhetslagen.
AD har i båda fallen på ett svepande sätt gjort generella antaganden om marknadens och/eller kollektivavtalens betydelse för lönerna. AD har däri- genom ställt mycket låga beviskrav på arbetsgivaren.
Den bevisvärdering som AD tillämpar leder till att det i praktiken kommer att bli i det närmaste omöjligt att få bifall i ett lönediskrimineringsmål. De båda ovannämnda domarna aktualiserar frågan om inte den nya jämställdhetslagen redan behöver förstärkas.
Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att lägga fram förslag till ändring av jämställdhetslagen så att denna förstärks och inte kan sättas ur spel med hänvisningar till svepande bedömningar av läget på arbetsmarknaden.
Stockholm den 4 oktober 2001 |
|
Murad Artin (v) |