Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om arbetslöshetsersättningen.
Vårdkommissionen som avslutade sitt arbete augusti 1999 enades om ett antal gemensamma åtaganden av vilka den ena gällde att deltidsarbetslösheten bland vård- och omsorgspersonal skulle halveras under perioden november 1999november 2000.
Erfarenheterna av det arbetet visar tydligt att det fortfarande finns områden där arbetsgivaren behöver se över sin rekryteringspolicy och arbetstidsplanering samt, inte minst, att en dialog mellan de fackliga parterna för att nå målet kommer till stånd.
Regeringen meddelar att den kontinuerligt följer utvecklingen för de deltidsanställda inom vård och omsorg och att AMS har fått ett tydligt uppdrag att medverka i det arbetet. Det sker både centralt med statistik och framförallt genom att förmedlingen matchar lediga platser och deltidsarbetslösa. Därmed underlättar AMS för arbetsgivaren så att de som vill arbeta heltid eller vill utöka sin arbetstid får ett sådant erbjudande.
Effekterna av arbetsgivarens arbete i samverkan med parterna och arbetsförmedlingen måste för att vara trovärdigt visa ett bättre resultat än hittills. Om man tittar i statistiken för deltidsarbetslösa inom vård och omsorg och ser vad som hänt sedan november 1999, så är det bara ett fåtal av kommunerna och landstingen som klarat halveringen. Det är dessutom så att det finns flera kommuner där deltidsarbetslösheten ökat.
Regeringen meddelar att detta är en fråga som bäst löses genom samverkan mellan parterna, men om den vägen inte visar sig fungera måste regeringen pröva andra vägar för att uppnå resultat, t.ex. genom lagstiftning. I det arbetet är det viktigt att följande uppmärksammas.
Det finns fortfarande många inom vården med fasta låga sysselsättningsgrader (SSG) som vill arbeta mera och behov finns ju. Om de får en högre tjänst på vikariat, så måste de ta tjänstledigt från sin tjänst med låg sysselsättningsgrad.
Nu till konsekvenserna med arbetslöshetsersättningen som kan leda till att man förlorar ekonomiskt på att gå upp i sysselsättningsgrad.
När någon arbetar på sin tjänst med låg sysselsättningsgrad och söker en heltidstjänst, så stämplar de upp till 100 %. Men när de tar tjänstledigt får de inte stämpla mellanskillnaden från den högre sysselsättningsgraden upp till heltid och då blir det inte längre lika attraktivt att jobba mer tid. När det gäller den deltidsanställdes ersättningsrätt är det AMS uppfattning att ersättning skall utgå, men tillämpningen i dessa fall är inte enhetlig. Det finns alltså exempel på kassor som är av annan uppfattning än AMS.
Vi utgår ifrån att regeringen följer frågan och vidtar de åtgärder som visar sig behövas för att tillämpningen ska bli enhetlig.
Samhällsekonomiskt, för den enskilde och med tanke på att det är brist på vårdpersonal så måste det väl vara bättre att personer arbetar mer om de vill det än att de uppbär arbetslöshetsersättning till ca 50 %.
Stockholm den 2 oktober 2001 |
|
Carina Ohlsson (s) |
Monica Green (s) |