Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att alla omfattas av företagshälsovård.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att noga följa frågan.
Idag har arbetstagare i många företag inte tillgång till förebyggande hälsovård. I vissa företag har man till och med valt att helt och hållet avstå från företagshälsovård.
De fackliga organisationerna har försökt att få till stånd en avtalsreglering av företagshälsovården, men i många fall har man inte lyckats få arbetsgivarparten att gå med på en sådan överenskommelse.
Men frågor som rör arbetsmiljö och företagshälsovård kan inte under några omständigheter betraktas som en enskild angelägenhet för arbetsmarknadens parter, eftersom kostnaderna för dåliga arbetsmiljöer till sist ändå drabbar samhället i form av sjukskrivningar och förtidspensioneringar. Med anledning av detta är det nödvändigt att genom lag föreskriva att en viss nivå skall gälla angående företagens åtaganden om företagshälsovård.
En sådan lagstiftning bör vara dispositiv så att den kan anpassas genom kollektivavtal och till de förhållanden som råder i olika branscher och företag.
Den viktigaste delen i en god företagshälsovård är det förebyggande arbete som bedrivs i samarbete med skyddsingenjörer, läkare och sjukgymnaster, för att förbättra arbetsmiljön samt för att lära ut ergonomiskt riktiga arbetsmetoder. Företagshälsovården fyller också en viktig funktion vad gäller rehabiliteringsarbetet. Företagshälsovården bör därför, förutom sjukvårdskompetens, även ha teknisk och ergonomisk kompetens samt kompetens om psykosocial arbetsmiljö.
Stockholm den 2 oktober 2001 |
|
Hans Hoff (s) |