Motion till riksdagen
2001/02:A273
av Anders Ygeman m.fl. (s)

Heltid som norm och deltid som möjlighet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motio­nen anförs om heltid som rättighet och deltid som möjlighet.

Motivering

Antalet invånare i Stockholms län som har jobb ökar kraftigt. Mellan 1998 och 1999 steg antalet förvärvsarbetande med 3 % och förvärvsintensiteten i åldrarna 20–64 år är 73 % i Stockholms stad. Ökningen är ganska jämt fördelad men det skiljer mellan stadsdelarna, precis som mellan kommunerna i länet, mellan 40 och ca 90 %. Det här är siffror över hur många som arbetar och inte om arbetstiden.

Förvärvsfrekvensen för kvinnor och män är i antal lika stor. Däremot är genomsnittet i landet för kvinnor som arbetar deltid ca 40 %. Siffrorna för Stockholms län enligt den enkätundersökning som S-kvinnorna genomförde i början av år 2001 är att ca 26 % av de anställda i kommunerna arbetar deltid. Procentsatsen varierar i länet mellan Södertälje och Stockholm med ca
15–18 % deltid till Norrtälje, Nynäshamn, Danderyd och Täby med 31–37 % kvinnor på deltid. Stockholms läns landsting kan uppvisa relativt bra resultat med ca 16–18 % deltid.

Den ofrivilliga deltiden är ett omfattande slöseri med arbetskraft och di­s­kriminerar kvinnor som inte kan göra egna och fria val, som ett arbete och egen försörjning ger. För kvinnor som vill arbeta heltid men inte får det kan det i förlängningen innebära att de inte hinner tjäna ihop till den pension de behöver för att kunna försörja sig som gamla.

I Stockholm som redan nu upplever brist på personal inom särskilt vård och omsorg är det ett slöseri med resurser att inte ta till vara den arbetskraft som kvinnor är. Vår uppfattning är att om inte arbetsgivarna ändrar attityd kommer de i framtiden inte att kunna attrahera den yngre arbetskraften som kommer att vara mindre än de grupper som idag arbetar. De unga kommer hellre att välja andra yrken och arbeten. Eftersom vi även i framtiden kommer att fortsätta föda barn, låta barn gå i skola, bli sjuka och gamla kommer det att behövas minst lika mycket arbetskraft i offentlig sektor som idag men med lika villkor för kvinnor och män.

Ibland ställs frågan varför så få män arbetar inom vård, omsorg och skola. Svaret är naturligtvis att män inte accepterar att arbeta deltid med låg lön.

Det är inte bara i offentlig sektor som kvinnor inte får heltidstjänster. I privat sektor ser det lika mörkt ut. S-kvinnorna har studerat handeln och där är genomsnittet av kvinnor som arbetar deltid högre än i kommunerna, dvs. över 40 %.

Om Stockholms län ska kunna fortsätta växa som storstadsregion, och det är nödvändigt i konkurrensen med andra huvudstäder, måste det bli en rättighet i lag också för kvinnor att få arbeta heltid. Med en heltidstjänst som bastjänst, för alla, är det sedan upp till varje kvinna och man att själv begära deltid men med rätten att gå tillbaka till heltid. Detta ska regleras i kollektiv­avtal.

Stockholm den 3 oktober 2001

Anders Ygeman (s)

Inger Segelström (s)

Yilmaz Kerimo (s)

Tullia von Sydow (s)