Motion till riksdagen
2001/02:A268
av Christer Skoog (s)

Övergångsarbete


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av övergångsarbete.

Motivering

Trots att Sverige haft en framgångsrik ekonomisk politik en längre tid finns det idag problem som är svåra att lösa. Fortfarande står det ett antal arbets­sökande utanför den reguljära arbetsmarknaden. Trots alla insatser av arbetsmarknadspolitisk art kan vi inte räkna med att alla som är i någon form av åtgärd eller som är helt arbetslösa kommer att få arbete i framtiden.

Det finns löntagare som har långa anställningar bakom sig i företag som inte satsat på kompetensutveckling och vidareutbildningar. Flera av de tidigare industriföretagen har flyttat eller lagt ner sin verksamhet. Många av de f d anställda är i den övre medelåldern och har bristfällig utbildning i förhållande till dagens arbetsmarknad.

Aktivitetsgarantin är en bra åtgärd som ger mycket tillbaka till de arbetssökande som är inskrivna där. Det finns en trygghet i att veta att man kommer att finnas i denna åtgärd utan ett slutdatum. Men det är viktigt att det är meningsfullt arbete och inte bara en form av sysselsättning för sysselsättningens skull. Lokalt kan det ibland vara svårt att finna dessa meningsfulla arbetsuppgifter och därför bör det finnas ett alternativ till aktivitetsgarantin.

Arbetssökande kan exempelvis tillföra ortens lokala föreningsliv mycket. Föreningssverige är ett etablerat faktum och många är de organisationer som under det senaste decenniet fått säga upp personal på grund av dålig ekonomi. Det innebär att organisationens verksamhet gått ner i aktivitet. Där bör kommunen kunna gå in och anvisa plats för en arbetssökande person. Det finns också arbetsuppgifter inom den kommunala och landstingskommunala verksamheten som inte är reguljära tjänster men som ändå ger ett mervärde om de utförs.

Båda dessa exempel är i många fall lämpliga objekt för ett övergångsarbete för de arbetssökande som inte bedöms komma tillbaka i den reguljära arbetsmarknaden. Förutsättningen är att man då får avtalsenlig lön och andra sedvanliga förmåner som anställd. Skillnaden är att lönen betalas av arbetsmarknadspolitiska medel genom kommunen.

Stockholm den 3 oktober 2001

Christer Skoog (s)